Вторник, Юни 18, 2019

27 май е денят, в който спешната медицина в Европа е започнала. В Лондон група визионери подписват Учредителния акт на Европейското дружество за спешна медицина.
Целта била да се изгради системен модел, който да предоставя на всеки гражданин в Европа професионален, компетентен и преди всичко своевременен отговор на всяко живото, органично или крайно застрашаващо състояние.

27may
27 май е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина /EUSEM/ за Ден на спешната помощ.

Тази година мотото на кампанията на EUSEM e “Компетентността има значение”, защото в случаите на спешното отделение, възможността да останеш жив се дължи на прецизността на специалистите да реагират в правилния момент.

Основната мисия на Деня на спешната медицина е да повиши нивото на компетентност по целия свят. Компетентността означава и достъп на хора в отдалечени и слабо развити райони до спешна медицинска помощ.

На този ден, Европейската асоциация по спешната медицина, се обръща с апел 27 май да се превърне в ден за размисъл и действия към спешна помощ и важността й за системата.

По повод днешния Ден лекарите от Спешна помощ работят с оранжеви лентички, на които пише "Идвам да помогна", съобщи БТА.

Медицинските специалисти от ЦСМП-София поднесоха венец пред Докторския паметник в столицата, а после почетоха с минута мълчание паметта на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния си дълг.

Д-р Иван Маджаров Председател на УС на БЛС припомня и проблемите на спешните медици.

„Проблемът с кадровия дефицит в България остава сериозен проблем. Нерешен от години е проблемът с агресията над медици. В навечерието на Деня на спешната медицина отново имаше случай на нападение над екип на Спешна помощ в Гоце Делчев. При транспортирането на пациент той станал агресивен, започнал да буйства и счупил задното ляво стъкло на линейката. От БЛС многократно сме заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, защото не можеш да лекуваш, ако към теб е насочена агресия. Настояваме за бързо прилагане на закона и ефективни присъди“, пише той.Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up