Събота, Септември 21, 2019

27 май е денят, в който спешната медицина в Европа е започнала. В Лондон група визионери подписват Учредителния акт на Европейското дружество за спешна медицина.
Целта била да се изгради системен модел, който да предоставя на всеки гражданин в Европа професионален, компетентен и преди всичко своевременен отговор на всяко живото, органично или крайно застрашаващо състояние.

27may
27 май е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина /EUSEM/ за Ден на спешната помощ.

Тази година мотото на кампанията на EUSEM e “Компетентността има значение”, защото в случаите на спешното отделение, възможността да останеш жив се дължи на прецизността на специалистите да реагират в правилния момент.

Основната мисия на Деня на спешната медицина е да повиши нивото на компетентност по целия свят. Компетентността означава и достъп на хора в отдалечени и слабо развити райони до спешна медицинска помощ.

На този ден, Европейската асоциация по спешната медицина, се обръща с апел 27 май да се превърне в ден за размисъл и действия към спешна помощ и важността й за системата.

По повод днешния Ден лекарите от Спешна помощ работят с оранжеви лентички, на които пише "Идвам да помогна", съобщи БТА.

Медицинските специалисти от ЦСМП-София поднесоха венец пред Докторския паметник в столицата, а после почетоха с минута мълчание паметта на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния си дълг.

Д-р Иван Маджаров Председател на УС на БЛС припомня и проблемите на спешните медици.

„Проблемът с кадровия дефицит в България остава сериозен проблем. Нерешен от години е проблемът с агресията над медици. В навечерието на Деня на спешната медицина отново имаше случай на нападение над екип на Спешна помощ в Гоце Делчев. При транспортирането на пациент той станал агресивен, започнал да буйства и счупил задното ляво стъкло на линейката. От БЛС многократно сме заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, защото не можеш да лекуваш, ако към теб е насочена агресия. Настояваме за бързо прилагане на закона и ефективни присъди“, пише той.Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up