Събота, Септември 21, 2019

„Крайно време е размерът на ДДС върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен. Той трябва да е в размер на между 5 и 8%, ако не бъде премахнат изцяло“. Това каза проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Гетов припомни, че България има една от най-високите ставки върху въпросните лекарства сред страните-членки на Европейския съюз (ЕС). „От 2010 г. настояваме лекарствата, платени с публични средства, да бъдат или с по-нисък данък, или да бъдат освободени от ДДС. Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20%“, допълни той.

Според него намалението на данъка трябва да бъде валидно за предписваните от лекари лекарства, тъй като в този случай пациентът няма право на избор, докато тези без лекарско предписание са въпрос на лични предпочитания. Ако ДДС бъде редуциран, ще се увеличат средствата в бюджета на НЗОК за медикаменти, които институцията плаща.

Проф. Гетов коментира и дисбалансите в аптечната система у нас, като сред тях изтъкна усилената концентрация на аптеки в икономически атрактивни райони, където населението е платежоспособно.

„От 2014 г. настояваме за създаването на т.нар. „аптечна карта“ по примера на останалите европейски държави, която да каже къде и от каква услуга гражданите имат необходимост.Например в област Бургас 1310 жители се обслужват от 1 аптека. Същевремнно в Кърджали от една аптека се обслужват 2730 човека. Средната цифра за България е около 1800 жители на една аптека, което показва, че има твърде големи дисбаланси и е необходимо държавата да се намеси с регулация и нови правила с нормална европейска практика. Това не означава държавата да закрива съществуващи аптеки, никой не иска това. Трябва да се направи анализ, да се предвиди необходимото аптечно обслужване и услуги. Най-простият вариант да се отварят нови аптеки на необходимите места е чрез публично-частно партньорство“, подчерта Гетов.

За момента подобни действия няма, главно заради високата им цена. За да бъде една аптека денонощна, трябва да има най-малко четирима магистър-фармацевти, съответното оборудване, видео камери, нощно гише.

Гетов коментира и електронното здравеопазване, което трябва да бъде въведено в края на годината у нас. „Тази година е изключително трудна и предизвикателна. Аптечната система е под непрекъснат натиск, тепърва предстоят да се въведат редица неща. От 9 февруари се въведе системата на верификация, след което новата наредба за фискалните апарати, предстои системата за проследяване на количествата на ИАЛ, може на края на годината и електронното здравеопазване да стане факт. Това всичкото е един огромен натиск върху системата. За разлика от всички останали, които протестират и непрекъснато искат пари, ние знаем, че държавата няма как да помогне на аптеките, тъй като те са самостоятелни юридически лица, търговски обекти. Напрежението в системата е много голямо.

Чрез нововъведенията пациентът ще получава предписанието си от лекаря лекарство, като с код аптеката ще може да вижда какво му е необходимо без хартиена рецепта. Това предполага връзка между системите на Националната здравно осигурителна каса, всички лекари и аптеки, работещи с нея, и всички съсловни организации“, обясни фармацевтът.

Според него е възможно дигитализирането на процеса да се случи скоро. Българският фармацевтичен съюз вече е инвестирал 150 хил. лв. в изграждането и поддържането на тази система.

3 млрд. 583 млн. лв. е общо пазарът за лекарства у нас за 2018 г. Най-много се е увеличил, почти двуцифрено, пазарът на т.нар. лекарства без лекарско предписание и хранителни добавки, който е 11%.

 Снимка: dnevnik

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up