Събота, Септември 21, 2019

Увеличаването на парите за педиатрия и падането на лимита за прием на деца са двата много важни момента. Те са по-важни от парите на живо.

Парите по клиничните пътеки се определят от Лекарския съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването. Менажирането на тези пътеки за съжаление е в ръцете на чиновници, които не разбират кое как се случва, каза д-р Ненков.

По думите му няма много законови възможности Министерството на здравеопазването, колкото и да иска, да дава пари на болниците.

“Те ще ги дадат, защото има механизми. Ясно е, че еднократен транш няма да реши проблема на никоя болница, но това е някаква възможност”, коментира той.

Д-р Ненков засегна и темата за поправките в наредбата за специализация на младите лекари и обясни, че в момента, който се докопа до специализация и си вземе дипломата, дори без крак и без ръка да е, ще го вземат да работи, където и да отиде в Европа, включително и в Швейцария.

„Влагат се усилия да бъдат обучени нашите специализанти и те моментално напускат страната. Не е добре за всички нас, които сме тук, някой трябва да ни лекува. Затова според мен няма нищо лошо да има такава регулация за специализантите, която иска да въведе МЗ, а именно младите лекари да работят 3 години в българска болница, ако държавата е платила за тяхната специализация“, обобщи той.

Мирослав Ненков обясни, че системата на здравеопазването у нас може да бъде реформирана ефективно само с огън и меч. Но няма кой да го направи.

 За повече информация вижте във видеото:

Източник: бнт

Снимка: zdraveNET

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up