Вторник, Юни 18, 2019

Увеличаването на парите за педиатрия и падането на лимита за прием на деца са двата много важни момента. Те са по-важни от парите на живо.

Парите по клиничните пътеки се определят от Лекарския съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването. Менажирането на тези пътеки за съжаление е в ръцете на чиновници, които не разбират кое как се случва, каза д-р Ненков.

По думите му няма много законови възможности Министерството на здравеопазването, колкото и да иска, да дава пари на болниците.

“Те ще ги дадат, защото има механизми. Ясно е, че еднократен транш няма да реши проблема на никоя болница, но това е някаква възможност”, коментира той.

Д-р Ненков засегна и темата за поправките в наредбата за специализация на младите лекари и обясни, че в момента, който се докопа до специализация и си вземе дипломата, дори без крак и без ръка да е, ще го вземат да работи, където и да отиде в Европа, включително и в Швейцария.

„Влагат се усилия да бъдат обучени нашите специализанти и те моментално напускат страната. Не е добре за всички нас, които сме тук, някой трябва да ни лекува. Затова според мен няма нищо лошо да има такава регулация за специализантите, която иска да въведе МЗ, а именно младите лекари да работят 3 години в българска болница, ако държавата е платила за тяхната специализация“, обобщи той.

Мирослав Ненков обясни, че системата на здравеопазването у нас може да бъде реформирана ефективно само с огън и меч. Но няма кой да го направи.

 За повече информация вижте във видеото:

Източник: бнт

Снимка: zdraveNET

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up