Вторник, Юни 18, 2019

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за първите три месеца на годината над 3600 жени са избрали да направят аборт.

Други 1746 пък са пометнали. Прекъснатите бременности по медицински показания пък са 435. Така общият брой на абортите в периода януари-март е 5799. Само за сравнение по същото време на бял свят са се появили 13 087 бебета. Това означава, че всяко трето българче не се ражда.

Класация

През първото тримесечие дъното в класацията по раждаемост заемат Видин с 59 бебета, Разград със 74 и Перник и Смолян с по 97. Най-много новородени пък са регистрирани в София -3497, Пловдив с 1578 и Варна с 1074 раждания. В същото време обаче столицата е рекордьор и по направени аборти по желание. Този избор са взели 391 жени. На второ място е Бургас с 339 прекъснати бременности, а на трето е Пазарджик с 292. Най-малко пък са регистрирани аборти в Монтана и Смолян, съответно 5 и 10. Спонтанните аборти също са най-много в София - 357, а на второ място е Пловдив, където 343 жени са пометнали.

Възраст

През последните години се наблюдава тенденция в изместване на възрастовата граница. Така през 2016 г. най-често изборът да* не родят бебето си са правили жените от 25- до 29-годишна възраст. Сега обаче повече прекъснати бременности по желание са регистрирани при жените над 30 години. В същото време от началото на годината 10 деца под 15 г. са забременели и са избрали аборт. Във възрастовата група 15-19 г. пък бременните тийнейджърки са били 299. Миналата година аборт по желание са направили над 1000 ученички, а общият брой на избралите да прекъснат бременността си е бил 14 024. Това обаче не е реалната цифра. Причината е, че някои жени плащат на лекаря си, за да регистрира аборта по медицински показатели. Така той може да бъде извършен и в по-късен етап от бременността, но не се води криминален.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up