Вторник, Юли 23, 2019

Парламентът реши да бъде открит Медицински факултет в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Решението бе единодушно прието с 91 гласа „за“.

Предложението е дадено от Академичния съвет на университета за откриването на Медицински факултет. Предвижда се в новото звено да има 54 преподаватели в 9 катедри, а 70% от лекциите ще се водят от хабилитирани преподаватели. В новия факултет ще се изучава медицина, дентална медицина, както и медицина в областта на здравеопазването и спорта. Университетът вече разполага с необходимата база. За клиничната практика висшето учебно заведение ще сключи договори с две университетски болници в Бургас.

Зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обяви: „За нас е много важно в региона, създавайки прекрасно училище за медици, да може са гарантираме кариерно и академично развитие на младите лекари. Поддържаме изцяло решението на правителството в тази посока.“

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева заяви: „Решението за откриване на Медицински факултет е силно подкрепяно от бургаската общественост. Откриването на факултета е израз на приоритетната подкрепа за развитието на образованието и достъпа до висококачествена медицинска грижа“. „Разкриването на факултета ще спомогне за това младите хора да могат да учат медицина близо до родните си места“, коментира тя. „10- годишни усилия предшестват днешния ден“, изтъкна Ивелина Василева.

Депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви: „С огромно удоволствие подкрепяме това решение“. „Тази необходимост действително е много стара и трябва да бъде покрита“, посочи той. „Бургаска област е болницата на Сливен и Ямбол. Това са фактите. Има търсене на медицински услуги от съседните области“, каза Симеонов.

 Изтоник: фокус

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up