Сряда, Юни 03, 2020

Парламентът реши да бъде открит Медицински факултет в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Решението бе единодушно прието с 91 гласа „за“.

Предложението е дадено от Академичния съвет на университета за откриването на Медицински факултет. Предвижда се в новото звено да има 54 преподаватели в 9 катедри, а 70% от лекциите ще се водят от хабилитирани преподаватели. В новия факултет ще се изучава медицина, дентална медицина, както и медицина в областта на здравеопазването и спорта. Университетът вече разполага с необходимата база. За клиничната практика висшето учебно заведение ще сключи договори с две университетски болници в Бургас.

Зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обяви: „За нас е много важно в региона, създавайки прекрасно училище за медици, да може са гарантираме кариерно и академично развитие на младите лекари. Поддържаме изцяло решението на правителството в тази посока.“

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева заяви: „Решението за откриване на Медицински факултет е силно подкрепяно от бургаската общественост. Откриването на факултета е израз на приоритетната подкрепа за развитието на образованието и достъпа до висококачествена медицинска грижа“. „Разкриването на факултета ще спомогне за това младите хора да могат да учат медицина близо до родните си места“, коментира тя. „10- годишни усилия предшестват днешния ден“, изтъкна Ивелина Василева.

Депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви: „С огромно удоволствие подкрепяме това решение“. „Тази необходимост действително е много стара и трябва да бъде покрита“, посочи той. „Бургаска област е болницата на Сливен и Ямбол. Това са фактите. Има търсене на медицински услуги от съседните области“, каза Симеонов.

 Изтоник: фокус

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up