Петък, Юли 10, 2020
Доц. Филип Лазаров: Закриването на центъра ще доведе до пълна бъркотия

Пациентски организации се обявиха против намерението на здравното министерство да закрие Националния център по наркомании. Те обвиниха ведомството в липса на ангажименти към превенцията на употребата на наркотици, лечението и рехабилитацията на зависимите пациенти. Мотивът на министерството пък е оптимизация на работата, като от там предвиждат работещите в центъра да се влеят в други институции.
Според първия директор на центъра доц. д-р Филип Лазаров това ще доведе до пълна бъркотия в лечебно-профилактичната политика по отношение на злоупотребата с наркотици. И още:

„Ще доведе до отпадане на основни функции, които досега центърът е имал, особено що се отнася до обучението на кадри, ще отпаднат връзките със сродни организации в света, ще отпаднат научните изследвания. И най-важното – смятам, че една изключително важна дейност на центъра е и трябва да бъде хуманизирането на обществените нагласи към носителите на проблема, защото като се кажеше наркоман – това беше стигма за цял живот, етикет с много лоши последици. Сега това е променено в значителна степен. Това е резултат на многогодишна целенасочена упорита работа“.
Според него ако работещите в центъра се влеят в други институции, работата им ще се размие и няма да има качествено разработване и изследване на проблема. Центърът ще загуби авторитета си, смята доц. Лазаров.
Центърът винаги е бил предмет на атака от кого ли не, подчерта още доц. Лазаров. По думите му има и финансов интерес от случващото се.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up