Събота, Юли 04, 2020

whoСветовният ден на здравето – 7 април се чества като такъв от 1948 година, когато е създадена Световната здравна организация(СЗО). През тази година празникът е посветен на универсалното здравно покритие, което стана цел номер едно на Световната здравна организация. Ключът за постигането му е да се гарантира, че всеки може да получи грижата, от която се нуждае, когато е необходимо, където е необходимо.
СЗО отчита, че напредък се постига в страните от всички региони на света, но милиони хора все още нямат достъп до здравни грижи. Милиони хора са принудени да избират между здравни грижи и други ежедневни разходи като храна, дрехи и дори дом.
Ето защо СЗО се фокусира вниманието за Световния ден на здравето за тази година, на 7 април върху всеобщото здравно покритие.
Универсалното здравно покритие означава, че всички хора имат достъп качествени здравни услуги, от които се нуждаят, когато и където се нуждаят, без финансови затруднения. Универсалното здравно покритие започва със силна първична медицинска помощ. Първичната медицинска помощ е цялостен, обществен подход към здравето, насочена към нуждите и предпочитанията на пациентите, семействата и общностите.

За да направят здравето на всички реалност, правителствата трябва да инвестират в качествена и достъпна първична медицинска помощ. Необходими са медицински специалисти, които да се грижат и да се застъпва за пациентите, да ги обучават как да се справят с болестите и да остани здрав. Индивидите и общностите трябва да бъдат
научени как да се грижат за собственото си здраве.
Главните цели на кампанията на Световната здравна организация са:
Да стимулира действията на гражданите, политиците и медицинските професионалисти да направят универсалното здравеопазване реалност за всички.
Да подобри разбирането за универсалното здравно покритие и значението на първичната здравна помощ като своя основа.
Ключовото послание на кампанията е:
Здравето е човешко право! Дойде време за здраве за всички!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up