Четвъртък, Декември 12, 2019

eu flagБлизо 72% от българите на възраст над 16 години, определят здравния си статус като добър или много добър.

Това сочат данни от анализа на Европейската статистическа служба - Евростат за здравния статус на европейците през 2017 г., публикувани по повод предстоящия Световен ден на здравето - 7 април. Средният показател за ЕС е 70%, което означава, че нацията ни почти се приближава до самооценката на здравето до нивото на средния европеец.

 

Според европейското здравно интервю 76% от българските мъже се самоопределят като здрави, докато по-малко дами - 69% оценяват състоянието на здравто си като добро или много добро. За сравнение, данните на Евростат почти се покриват и със самооценките на здравния статус на българите в изследване на националната статистика – в него процентът на самоопределящите са като здрави българи е почти същият. Най-много българи на възраст между 14 и 24 години определят здравния си статус като добър, става ясно още от статистическите анализи – техният дял е цели 97%.

На другия полюс са хората над 65-годишна възраст – близо 80% от българите в тази възрастова група определят здравето си като лошо или много лоши.

Според анализа на Евростат около 8% от европейците над 16-годишна възраст се оплакват от лошо или много лошо здравословно състояние. Трите прилбалтийски републики държат рекорд по отношение дела на хората с негативна оценка за собствения здравен статус – в Латвия и Литва 44% от хората го определят като лош или много лош, Естония делът е 53%.

Други европейски страни с висок дял на оценките за лош здравен статус са : Унгария – 59% , Португалия – 50%, Полша – 48%р.

Изключително висок обаче е делът на хората доволни от здравето си в други няколко държави:

в Ирландия – те са 83%, в Кипър – 78%, в Италия и Швеция – по 77%, в Холандия – 76%, в Малта - 75%.

Подобна е и ситуацията в съседните ни страни – 77% от гърците смятат, че са в добро здраве, същато оценка си дават 73% от румънците и 58% от сърбите. 72% е делът на хората в Северна Македония, които оценяват здравния си статус като много добър.

Интересни тенденции се забелязват по отношение самооценката при двата пола, показват анализите на Евростат.

В ЕС повече мъже, отколкото жени смятат, че са в добро здраве – 72% от представителите на силния пол са оценили здравето си като много добро или добро докато при дамите този процент е 67%.

Статстистикато сочи, че процентът на населението в ЕС, оценило здравето си като добро или много добро, намалява с възрастта. Около 90% на сто от европейците на възраст от 16 до 44 години определят здравето си като добро или много добро. Този процент спада до 69% във възрастовата група между 45 и 64 години и и остава на ниво 45% за хората на възраст над 65 години.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up