Четвъртък, Октомври 17, 2019

За втори път на 26, 27 и 28 юли /петък, събота и неделя/, бяха извършени безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата на жените от района на Община Черноочене.

Медицинските изследвания се състояха в сградата на бившата поликлиника в Черноочене.

Кампанията е по инициатива на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и е организирана със съдействието на община Черноочене. Прегледите бяха проведени от два екипа лекари, специалисти с квалификация в областта на раковите заболявания и ехограф.

Кметът на община Черноочене Айдън Осман осигури безплатен транспорт за желаещите дами.

„Целта на прегледите е всички жени, независимо дали са здравно осигурени или не, да получат възможност за профилактика. Отправяме благодарност към служителите на ЦЗПЗ – София", подчерта Айдън Осман.

"Това е вторият скрининг на Центъра в района на Черноочене. През 2014 г. над 600 дами се подложиха на изследване", припомнят от месната общинска администрация.

Всяка година ЦЗПЗ организира и провежда профилактични прегледи за рак на гърдата. От огромно значение за ранната диагностика е жените да имат знание не само за опасност от рак на гърдата, но и да бъдат научени на самонаблюдение и самооценка. Инициативата на ЦЗПЗ е насочена към малки общини, на територията на които няма разкрити болници за активно лечение и поради отдалеченост, населението е затруднено в достъпа до специализирана медицинска помощ.

Снимка: бнр

Log in or Sign up