Понеделник, Август 19, 2019

За втори път на 26, 27 и 28 юли /петък, събота и неделя/, бяха извършени безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата на жените от района на Община Черноочене.

Медицинските изследвания се състояха в сградата на бившата поликлиника в Черноочене.

Кампанията е по инициатива на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и е организирана със съдействието на община Черноочене. Прегледите бяха проведени от два екипа лекари, специалисти с квалификация в областта на раковите заболявания и ехограф.

Кметът на община Черноочене Айдън Осман осигури безплатен транспорт за желаещите дами.

„Целта на прегледите е всички жени, независимо дали са здравно осигурени или не, да получат възможност за профилактика. Отправяме благодарност към служителите на ЦЗПЗ – София", подчерта Айдън Осман.

"Това е вторият скрининг на Центъра в района на Черноочене. През 2014 г. над 600 дами се подложиха на изследване", припомнят от месната общинска администрация.

Всяка година ЦЗПЗ организира и провежда профилактични прегледи за рак на гърдата. От огромно значение за ранната диагностика е жените да имат знание не само за опасност от рак на гърдата, но и да бъдат научени на самонаблюдение и самооценка. Инициативата на ЦЗПЗ е насочена към малки общини, на територията на които няма разкрити болници за активно лечение и поради отдалеченост, населението е затруднено в достъпа до специализирана медицинска помощ.

Снимка: бнр

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Log in or Sign up