министерство на здравеопазването

 • Председателят на комисията: Някой се опитва да събори подписването на НРД

  dar-ploНадявам се на бърза информация от страна на Надзорния съвет на НЗОК, който имам информация, че ще бъде свикан утре, коментира пред "Хоризонт" председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова: 
  Намирам за ненавременно повдигането на този въпрос. Професор Плочев можеше да каже при обсъждането на бюджета, че средствата няма да стигнат.
  Всички преговарящи са доволни от новия НРД, защото има повече пари. Темата, обаче се отклонява и се твърди, че касата няма пари. Естествено е министър Горанов да е обезпокоен.

 • На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници през 2017 година

  plochevЗаради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, което е за изслушване управителя на Националната здравноосигурителна каса заради прогресиращата тенденция за нарастване на задълженията към здравни институции на държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица здравни услуги.

 • Омбудсманът иска подкрепа за Университетската болница в Стара Загора (аудио)

  болницаНационалният омбудсман Мая Манолова съобщи, че ще настоява за лична среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за подкрепа на Университетската болница в Стара Загора, която е във финансов колапс. След срещата с представители на лечебното заведение, участници в две подписки до нея, Манолова определи като недопустимо изплащането само на 60% от декемврийските заплати на лекари и медицински сестри. Тя ще предложи промяна в Кодекса на труда, който позволява това на работодателите.

 • Бум на морбили, защото не се ваксинираме

  mangyrovСтатистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.
  Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва. Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, това се дължи на отказ от ваксинацията под натиска на антиваксиналните движения.

 • Европейските болници отказват лечение и на Фонда за лечение на деца

  penkaЗападни клиники отказват да приемат българи заради проблемите с плащането на средствата за лечение от нашата каса, каза в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.
  Фондът получава мълчалив отказ от болници в чужбина за лечение на деца от България. По думите и болниците в чужбина предпочитат да не работят с българската здравна каса. "Последните месеци нямаме директен отказ, но имаме мълчаливи откази.

 • Проф. Плочев: Безотговорно е да се мълчи за проблема с дефицита в бюджета

  plИскана оставка, заплаха за разправа и дефицит за над 270 милиона лева - в сюжета от тези дни участват шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев и здравният министър Кирил Ананиев. Поканихме и двете страни. В студиото на "Още от деня" дойде г-н Плочев. От Здравното министрество обясниха, че каквото са имали да казват - са казали, и че казусът ще го решава Народното събрание. Днес парламентарната група на ГЕРБ разгледа случая. Проф. Плочев обясни, че е считал, че е прав и е искал да направи нещо полезно. Той каза, че Здравната каса е конструирана така, че име изключителен компонент на демагогия.

 • ПГ на ГЕРБ няма да иска оставката на проф. Камен Плочев

  cvetanovНе е от компетентността на парламентарната група да даде отговор сваля ли политическото доверие от проф. Камен Плочев, каза председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание след проведената среща на групата със здравният министър Кирил Ананиев. Ананиев обвини управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, че зад гърба на Правителството е писал писмо до Парламента, заради 271 милиона лева задължения към чуждестранни здравни каси. Плочев отвърна, че не е направил нищо незаконно и няма да подаде оставка.

 • Изтича срокът на проверката на МЗ за забавено лечение в чужбина (видео)

  КАДнес изтича срокът за проверката на Министерството на здравеопазването по случая с пациента, починал преди да получи отговор от Комисията за лечение на чужбина. Това съобщи в студиото на "Здравей, България" по Nova TV здравният министър Кирил Ананиев.
  "До края на деня моите експерти ще ми докладват за проверката и аз ще предприема необходимите действия, ако има виновни лица", съобщи Ананиев.

 • Ананиев: Проф. Плочев излъга 6 пъти

  anВ петък Ананиев поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. 
  В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да подава оставка. 
  Здравният министър разказа, че след като е разбрал за писмото на Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

 • Цветанов: Не мога да кажа дали Плочев ще запази поста си

  cvetanovТова каза заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю по БТВ. Не знам кой е заплашвал професор Плочев, но подходът му е неадекватен. Народното събрание не може да променя бюджета. Той се променя от Министерския съвет. Има две писма от професор Плочев - едното до Министерския съвет, а другото до Парламента. Според Цветанов двете писма са много различни. Преди Парламента тези въпроси трябваше да се обсъдят в правителството. Проф. Плочев е голям професионалист, но няма административен капацитет. Той е дестабилизиращ фактор. Действията на Плочев са политическа провокация. За това до него стои приятелят му Славчо Велков.

 • МЗ ще приема отново наредба за основния пакет

  k.ananievМинистерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект на нова Наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.
  В момента действаща е Наредба № 2 от 2016 г. издадена от Петър Москов със същото наименование. Тя бе прогласена за нищожна от Върховния административен съд, но МЗ обжалва решението пред петчленен състав на съда, който заседава миналата седмица. Макар решението на съда все още да не е обявено, публикуването на новата, стара наредба показва, че от МЗ са наясно какво ще е то и жалбата им, като цинично се изразиха техен представител, е била само „за да се спечели време”. Срокът за обществено обсъждане е съкратен от 30 на 14 дни. Сигурно пак да се спечели време.

 • Б. Борисов: Български лекари точат здравната каса от чужбина

  bbПремиерът Бойко Борисов обвинил и болниците в Европейския съюз, че източват НЗОК. Това съобщи в интервю Управителят на НЗОК проф. Плочев. “Вчера говорих с премиера. Човекът ми обясни любезно. Много точно и ясно каза: Имаме проблем не да платим парите. Има проблем как да спрат да се източват тези пари, защото има група недобросъвестни български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари“, разказа Плочев. Заради това чужди болници привличали български лекари и така “хем ни взимали парите, хем ни взимали кадрите“.

 • Столовете в здравеопазването обикновено са електрически (аудио)

  ел.столАркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика коментира пред БНР, че за да се решат проблемите в здравната каса са нужни реални реформи, а политическото говорене трябва да отстъпи на икономическата експертиза. Той обясни, че актуализация на бюджета има всяка година, но никога още през февруари и допълни, че дълговете за чужди болници никога не се изплащат и това е само един от трайните бюджетни проблеми на касата.

 • Златен почетен знак на МЗ за доц. Божидар Финков

  ФинковМинистър Кирил Ананиев награди доц. Божидар Финков със Златен почетен знак I-ва степен на Министерството на здравеопазването за цялостен принос в здравеопазването на Република България, съобщиха от здравното ведомство.
  „Всичко, което съм постигнал е благодарения на хората, с които съм работил. Най-важен е екипът“, посочи доц. Божидар Финков при получаването на отличието и благодари за високото признание.

 • Депутат: Искането на оставка на проф. Плочев клати цялата държава (видео)

  79126Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев, след като той изпрати писмо до председателя на Народното събрание и до председателите на всички парламентарни групи. В него професор Плочев посочи, че здравната каса има дългове за над четвърт милиард лева към чуждестранни фондове и поиска актуализация на бюджета на НЗОК, припомнят от Bulgaria On Air. След това последва политически натиск за неговата оставка.
  "Това неправомерно искане на оставката на проф. Плочев клати цялата държава. НЗОК е независима институция и министърът на здравеопазването не може да поиска оставката му. Единствено парламентът назначава и разпуска директора на касата. Проф. Плочев няма да подаде оставката си, въпреки натиска, който бе оказан върху него", отбеляза депутатът от БСП Славчо Велков.

 • Проф. Плочев: Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил

  pl.„Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Камен Плочев, управителят на НЗОК, в предаването „Тази сутрин”.
  Управителят на касата вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от НЗОК към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.
  Миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, защото управителят на касата поискал актуализация на бюджета без да я съгласува с министерството.

 • Проф. Начев: Не може актуализация през февруари

  g.nachevНа 16 февруари, стана ясно, че управителят на НЗОК е поискал актуализация на бюджета на Касата. Същият ден, здравният министър Кирил Ананиев поиска управителят на НЗОК проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси Плочев поискал от парламента актуализация на бюджета на НЗОК, която не била съгласувана с Министерството на здравеопазването и Министерския съвет.

 • Д. Петров: Жени Начева кадрува в НЗОК и сменя бюджетите на болниците

  d.petrovВ момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров. По думите му Начева кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. „Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения”, подчерта той.

 • А БЪЛГАРСКИТЕ болници?

  640 420 semejnite lekari ostavat v stachna gotovnostСвидетели сме на скандал, искане на оставка и заплахи, по повод писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание. Повечето коментари се насочиха към това какво е казал министърът на здравеопазването, какво е отговорил Управителят, какво е мнението на премиера, кой кого трябва да слуша и кой на кого да се подчинява. Причината за скандала, обаче остана някак в страни от центъра на дебата. Да видим фактите.
  Факт е, че НЗОК дължи 271 милиона лева на болници от Европейския съюза за проведено лечение на български граждани. Факт е, че в бюджета на НЗОК за 2018 година са предвидени 73 милиона лева по това перо.

 • Борисов привиква на среща Ананиев и проф. Плочев

  ББПремиерът Бойко Борисов заяви в Мюнхен, че здравният министър трябва да избира шефа на НЗОК. Дали от некомпетентност, дали в изблик на откровение, питат се от Фрог нюз. Това обаче не може да стане, тъй като по закон управителят на Националната здравноосигурителна каса се избира от парламента.
  „Виждал съм се с Плочев и сме разговаряли. Тази тема ми се вижда странна. Като се прибера ще ги поканя на среща и ще видя какво става. Милиарди се вкарват в здравеопазване и все има дупка. Аз имам принцип всеки министър да си работи със свой екип. Ще проведем разговор за оставката и ще видим. Редно е новият министър да си доведе свой екип. Това, което прочетох за заплахи, ще го проверя, като се прибера”, коментира Борисов.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»