Мръсният въздух - по-смъртоносен от СПИН и малария взети заедно

0313771001389084880 655964 600x458 actualnoЗамърсяването на въздуха е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6,5 млн. души годишно в световен мащаб. Това прави мръсния въздух по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети заедно. Световната здравна организация и Организацията за здраве и околна среда поискаха от Европейския съюз "решителни действия" срещу замърсяването на въздуха, информира investor.bg. Данните за ЕС показват, че замърсяването на въздуха годишно причинява смъртта на 399 000 души, което е 15 пъти повече спрямо смъртните случаи на пътя.

Европейските управляващи много често отлагат мерките за чистия въздух въпреки законовите изисквания и ангажиментите, направени пред Брюксел. СЗО и Организацията за здраве и околна среда смятат още, че мерките на национално и местно ниво не са адекватни. В средата на януари Европейската комисия изпрати последно предупреждение към девет държави в ЕС - Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, да изпълнят европейските директиви за чистотата на въздуха. Решение как ще продължи процедурата ще има към средата на март.

Германските власти обмислят да въведат безплатен обществен транспорт в най-замърсените си градове. Мярката се обсъжда като средство да се намалят пътуванията с лични автомобили, след като Германия е заплашена от санкции от Брюксел за това, че не е направила достатъчно, за да редуцира вредните емисии от азотен диоксид. Има и предложения да се обособят "зони на ниски емисии", които ще засегнат тежкотоварния транспорт. Германският план предвижда да се въведе безплатен обществен транспорт в градовете Бон, Есен, Ройтлинген, Манхайм и Херенберг за пробен период. На 22 февруари се очаква Федералният административен съд в Лайпциг да се произнесе за законосъобразността на забраните за използване на автомобили. Решението му може да промени изцяло нещата за най-замърсяващите градове, които може да бъдат принудени да въведат някаква форма на забрана за използването на автомобили.

Българският министър на околната среда Нено Димов призна преди седмици, че проблемът е сериозен и 16 държави от Европейския съюз се намират в различна фаза на наказателните процедури на Брюксел за неизпълнение на законодателството в областта.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»