Пак обещаха безплатни зъбни протези

протезиОт 1 септември хората между 65 и 69-годишна възраст ще имат право на безплатни зъбни протези. За взимането на мярката, изработването им и евентуалните корекции пенсионерите няма да заплащат нито лев. Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков съобщи за „Монитор“, че до тази придобивка се е стигнало след продължителни преговори между съсловната организация и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга.

„Зъболекарският съюз ще преговаря от догодина възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези да се разшири от 2019 година“, допълни д-р Шарков.
В бюджета на НЗОК за дентална помощ за тази година се отпуска още 1 млн. лева, като общата сума, с която касата ще закупи дентални дейности в полза на здравноосигурените, е 157 млн. лева. Увеличението на средствата спрямо 2017 г. е с 10 млн. лева. С тези средства НЗОК ще стартира програмата за зъбно протезиране, като заплати на денталните лекари дейностите, необходими за подготовка на пациентите за изработване и поставяне на зъбни протези.
Идеята пенсионерите да получават безплатни протези не е нова. Проектонаредба на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев предвиждаше те да бъдат отпускани от 1 юли 2017 г. на хората от 65 до 75 години. Около 20 % от хората на възраст над 65 години са с изцяло обеззъбена челюст според данни на Българския зъболекарски съюз. От Министерството на здравеопазването са убедени, че голяма част от тези хора са социално уязвими и не разполагат със средства да решат проблема си. Изчисленията показват, че средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от протеза, би бил около 200 лева.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти зъболекари

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»