БЛС: Файловете с отчетите на ОПЛ съдържат лични данни

лекарВ писмо, изпратено днес до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на НЗОК проф. Камен Плочев, от Българския лекарски съюз заявяват, че определеният нов начин за отчитане на таксата при посещение на личните лекари от пенсионери, е незаконосъобразен и недопустим. Таксата за тези лица е в размер на 2,90 лв., като 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет, а 1 лв. се плаща от пациента. Според новото изискване общопрактикуващите лекари трябва да отчитат номерата от касовите бележки, за да получат разликата.

От БЛС посочват още, че файловете с отчетите съдържат лични данни. Изискването за предоставяне на информация, съдържаща лични данни, без изричното съгласие на пациентите, е недопустимо, а фактическото носене на новите отчети и предоставянето им в РЗОК на дискети, флаш-памети или дискове е неприемливо и несъстоятелно изискване, доколкото един от приоритетите на държавната политика е създаване на електронно правителство, предполагащо преминаване от хартиен към електронен документооборот.
Пълния текст на писмото може да видите тук.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»