Общинските болници не могат да чакат новия модел на здравеопазване (аудио)

660 ff35c0f3aa1368560eb6ac1a1d971404Проф. Георги Михайлов, член на Комисията по здравеопазване и депутат от БСП заяви по БНР, че общинските болници имат сериозни проблеми, които трябва да се решат в близките седмици или месеци и те не могат да изчакат създаването на нов модел на здравеопазването.
„Общинските болници са над 100, техните задължения са около 100 млн. Като цяло проблемите им са свързани с това, че те се финансират от сегашния модел на здравеопазване, т.е. клинични пътеки, които не са с особено висока финансова стойност. При тях има пациенти с нисък социален статус, много от тях не са здравно осигурени и поради това в годините се е образувал този финансов вакуум.

"Трябва да се намерят финансови лостове, трябва да се огледа изцяло здравната карта на страната и да се разбере, че в рамките на 100 км всички лечебни заведения трябва да бъдат внимателно огледани и да се види каква е възможността за тяхната оптимизация. Трябва много бързо да се ориентираме и да видим как може да бъде оптимизирана работата на тези общински болници. Мерките, които трябва да се предприемат, са краткосрочни“, каза професорът.
Той посочи, че още в началото на работата на сегашния парламент БСП е имала предложение да бъде обсъден нов модел на здравеопазването.
„Надяваме се в най-скоро време да започне дебат за нов модел на управление и финансиране в здравеопазването. Това е изключително сложна задача. Това е надпартийна задача. Това е национална кауза. Тя трябва да бъде много внимателно конструирана, много внимателно предложена на обществото за обсъждане и то първо на професионалната част от обществото, която е ангажирана в здравеопазването, след това на самото общество и в заключение на политическите сили, които трябва да разпечатат своите виждания на този модел. Няма да открием нова топла вода. Известни са трите концептуални модела на здравеопазването – американски, модела “Бевъридж” и модела „Бисмарк“. Всяка една държава има своя национализирана, с особености – географски, демографски, политически като традиции, на адаптиране на тези модели. Това предстои на професионалната общност – да обсъдят един такъв модел. Това ще бъде много дълъг процес“, обясни проф. Михайлов.
Според него превключването от един модел към друг трябва да стане плавно и много внимателно. Той добави, че има много въпроси и подвъпроси, които много сериозно трябва да бъдат дискутирани.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»