Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

БЛСДнес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности, съобщават от БНТ. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В НРД 2018 за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията.

Извънреден събор на лекарите за НРД 2018 (видео)

24На извънреден събор на Българския лекарски съюз днес и утре във ВМА лекарите ще коментират проекта на НРД и трябва да гласуват мандат за подписване на Националния рамков договор за 2018 година. Срещата на медиците идва на фона на разразилите се скандали с парите на здравната каса. Над 360 лекари ще гласуват за или против рамковия договор. Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, ще апелира договорът да бъде одобрен, съобщават от bTV. По думите му той е по-конструктивен от миналогодишния. В него са заложени повече пари за клинични пътеки на стойност 150 млн. лв. Но така БЛС ще се противопостави на искането на финансовия министър Владислав Горанов да не се актуализира договора, докато не изяснят задълженията на здравната каса.

Над 20 000 британци умират всяка година заради грешки в здравеопазването

болницаПроучване, поръчано от британското правителство показва, че стотици милиони грешки в тяхното здравеопазване, свързани с погрешно предписване на медикаменти и съблюдаването на тяхната употреба, допринасят за смъртта на 22 300 души годишно. Сред най-често срещаните грешки са липсата на контрол след предписването на силни лекарства, лоша комуникация между личните лекари и болниците и изписването на неправилни медикаменти, информират от БНР. Министърът на здравеопазването Джеръми Хънт заяви, че въпреки мерките всеки ден умират 4 - 5 души поради споменатите грешки.

Бивш директор е новият прокурист на УМБАЛ „Пловдив“

АргировОт днес заместник-директорът на РЗИ в Пловдив д-р Аргир Аргиров се връща в УМБАЛ „Пловдив” като прокурист. Той е завършил медицина през 1988 г. в Пловдив. Специалист е по вътрешни болести и магистър по здравен мениджмънт. Д-р Аргиров е бил изпълнителен директор на лечебното заведение от 2009 г. до 2014 г. В момента е общински съветник от ГЕРБ и председател на общинската комисия по здравеопазване и социални дейности, но заради новия пост д-р Аргиров ще трябва да напусне Общинския съвет. Новият прокурист ще състави оздравителен план на втората по големина болница в Пловдив, която е в огромен финансов дефицит.

Спешна вътрешна проверка на здравната каса (видео)

23Заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева съобщи след извънредното заседание на Надзора заради разрастващия се скандал с дълговете към чужди каси, че са възложили спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса.
„Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни, има съществени разминавания в данните. И във връзка с това сме назначили спешна вътрешна проверка, която ще приключи до понеделник сутринта и ще установи коректните числа“, каза Начева.

Експерти: Реформата в ТЕЛК ще задълбочи проблемите на системата

НСС критики беше посрещната концепцията на социалното министерство за реформа в ТЕЛК и НЕЛК на първото ѝ обсъждане в съвместно заседание на комисиите по социална политика и по здравеопазване в Народното събрание. Промените, които се обещават от години, все още не са оформени в законопроект, информират от вестник Сега. Основната постановка на предложената реформа е експертизата да се раздели на две - здравното министерство да преценява заболяването, а социалното - доколко то пречи на болния да работи. Това налага и създаване на две комисии - здравна, която ще определя степента на увреждане, и комисия за експертиза на работоспособността, която според концепцията трябва да заработи към НОИ през 2019 г., а цялостният модел да тръгне от 2020 г. Предложената реформа е свързана с 18 нормативни акта, които също трябва да претърпят промени. На този етап обаче разгорещените дискусии по концепцията не предвещават бързо постигане на консенсус. Основните дебати са свързани с втората комисия за експертиза на работоспособността и бъдещето на инвалидните пенсии.

Д-р Грозев: Призивът на Горанов е незаконен и в нарушение на Конституцията

grozev vДен, след като изпрати писмо на Управителя на НЗОК с искане да се даде яснота за дълговете към чужди болници, председателят на БЛС се обърна с писмо и към Премиера. Повод за писмото на Грозев е отправеното с императивен тон искане на финансовия министър Владислав Горанов да не се подписват нови национални рамкови договори, докато не се провери финансовото състояние на НЗОК от Държавната финансова инспекция.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»