NSVOK top banner

Вход

Болест на Кавазаки: Едно заболяване, множество причини

Kavazaki OkИзследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего и международни сътрудници имат доказателства, че Болестта на Кавазаки (БК) не е породена само от една причина. Изследвайки метеорологичните модели и географските разпределения на пациентите в Сан Диего, изследователският екип определи, че това възпалително заболяване вероятно има множество екологични задействания, повлияни от комбинацията от температури, валежи и модели на вятъра. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на “Научни доклади” от 12 ноември.

"Последните системи за ниско налягане в Сан Диего се свързват с два отделни клъстери на болестта", казва Джейн Бърнс, педиатър в Детската болница в Сан Диего и директор на Изследователския център за болестта на Кавазаки в Училището по медицина в Сан Диего. "Нашето изследване сочи към асоцииране между мащабната среда, какво се случва с нашия климат в голям мащаб и появата на тези клъстери".
Болестта на Кавазаки е най-често срещаното заболяване на сърцето при децата. Необработена, приблизително една четвърт от децата с БК развиват аневризми на коронарните артерии - издутини като балони сърдечни съдове - които в крайна сметка могат да доведат до инфаркт, конгестивна сърдечна недостатъчност или внезапна смърт.
Бърнс и нейният екип са прегледали 1 164 случая на БК, лекувани в детската болница за над 15 години. Забелязаните клъстери на случаи на БК често са свързани с различни атмосферни модели, за които се предполага, че транспортират или концентрират агенти, които водят до БК. Дните преди и по време на БК клъстерите показват по-високо от средното атмосферно налягане и по-топло условия в Южна Калифорния, заедно с високо налягане на юг от Алеутските острови.


"За първи път имаме доказателства, че има повече от един задействащ фактор за болестта на Кавазаки. Досега учените са търсили едно" нещо ", което да предизвика БК - каза Бърнс. "Сега виждаме, че има различни клъстери на болестта с различни модели, които предполагат различни причини."
Анализът на генната експресия допълнително разкри различни групи пациенти с БК въз основа на модела на тяхното генно експресиране и че различните групи са свързани с определени клинични характеристики.
"Нашите данни предполагат, че съществуват един или повече екологични причини и че епизодичните експозиции са повлияни поне отчасти от регионалните метеорологични условия. Ние предлагаме охарактеризирането на факторите на околната среда, които предизвикват БК при генетично податливи деца, трябва да се фокусира върху аерозолите, споделят общи характеристики на заболяването ", каза Бърнс, който е изучавал БК повече от 35 години.
Въпреки че се оценява, че БК засяга всяка година по-малко от 6 000 деца в САЩ, честотата на заболеваемостта се увеличава в окръг Сан Диего. Докато средната честота на 100 000 деца на възраст под 5-годишна възраст, живеещи в окръг Сан Диего, е била приблизително 10 за десетилетието на 90-те години на миналия век, оценката от 2006 до 2015 г. е 25,5. Това увеличение може да бъде приписано на усилията на екипа на БК в Детската болница в Рад да преподава на местните лекари как да диагностицират БК. Или може да се дължи на нарастващата експозиция на причинителите на заболяването в околната среда.
Равнищата на разпространение на БК се увеличават сред децата в Азия. Япония има най-висок процент на разпространение, с повече от 16 000 нови случая годишно. Един на всеки 60 момчета и един на всеки 75 момичета в Япония ще развие БК в детска възраст.
Равнищата на разпространение в САЩ са приблизително 19 до 25 случая на 100 000 деца на възраст под 5 години, но са по-високи при деца от азиатски произход. Прогнозиращите модели изчисляват, че до 2030 г. 1 от всеки 1600 американски възрастни ще бъдат засегнати от заболяването.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации