NSVOK top banner

Вход

Раковите клетки на гърдата стават инвазивни, като променят своята идентичност

BreastCancer okИзследователи от Каролинска институт в Швеция са идентифицирали протеин, който определя идентичността и инвазивните свойства на клетките на рака на гърдата. Констатацията може да доведе до разработването на нови терапевтични и диагностични стратегии за насочване към инвазивания рак на гърдата и метастазите. Изследването е публикувано в научното списание Cancer Research.

Инвазията на раковите клетки в околните тъкани е първата стъпка за метастази, основната причина за смърт при рак. Нашите познания за това как раковите клетки придобиват инвазивни и метастатични свойства са непълни и следователно липсва лечение за пациенти с рак с метастазирано заболяване. Настоящото проучване хвърля нова светлина върху тази област.
"През последните години стана очевидно, че промяната в идентичността на раковите клетки може да допринесе за неговото инвазивно и метастатично поведение", казва Джонас Фукс, доцент в катедра "Микробиология, тумори и клетъчна биология" в Каролинска институт, който ръководи проучването.
Дълго време се смята, че идентичността на клетката, която се създава по време на ембрионалното развитие, е постоянна характеристика. Следователно, след като клетката бъде инструктирана да стане например мускулна клетка, нервна клетка или кожна клетка, тя ще остане този тип клетка, без значение какво се случва.


Днес обаче знаем, че идентичността на клетката не е толкова солидна и може да се промени при патологични състояния като рак. Раковите клетки най-често произхождат от клетъчен тип, наречен епителни клетки, които образуват кожата, вътрешните повърхности на нашите тръбни органи и жлезите, например в гърдите. Последните проучвания показват, че клетките на рак на гърдата могат да загубят епителната си идентичност и да придобият инвазивни и метастатични свойства чрез процес, наречен епителиален-мезенхимален преход (ЕМТ).
"Въвеждането на ЕМТ може да се опише като процес, напомнящ как лодките в пристанището, които са развързани от техните точки на закрепване, са готови да се изнесат", казва д-р Фукс. - Тук идва един протеин, наречен CXADR или CAR.
CAR първоначално е идентифициран като вирусен рецептор, но неговата нормална функция не е била разбрана. CAR често се губи по време на прогресирането на рака към инвазивна и метастатична болест, но последиците от това не са ясни.
"Това, което показваме в това проучване, е, че CAR е важна точка за закрепване на клетките от рак на гърдата, като им попречи да загубят епителната си идентичност и да станат инвазивни", казва д-р Фукс.
Интересното е също така, че когато CAR беше повторно въведена в клетки на рак на гърдата с ниски нива на CAR, е възможно да се променят клетките обратно до по-епителиална (нормална) идентичност и по този начин да се потиснат техните инвазивни свойства. Резултатите могат да отворят пътя за насочване на CAR като нова стратегия за инхибиране на инвазията и метастазирането на рака на гърдата.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации