NSVOK top banner

Вход

Генетичните фактори, свързани със затлъстяването, могат да предпазват от диабет

dnk okЕксперти смятат, че когато върху тялото хората съхраняват излишната мазнина, независимо дали е около кръста или около черния дроб, може да бъде генетично определена.

Точно когато се съхраняват допълнителни мазнини, това е повече от количеството, когато става въпрос за инсулинова резистентност и риск от диабет и други състояния.
Сега 14 нови генетични варианта, които диктуват, където тялото съхранява излишните мазнини, са забелязани от учените в цяла Европа, включително в университета Брунел Лондон и университета в Ексетър. И изненадващо, някои генетични фактори, които увеличават затлъстяването, намаляват метаболитния риск.
"Когато се съхранява мазнина е по-важно по отношение на риска от диабет или други последици, отколкото действителното количество мазнини", каза генетикът професор Алекс Блейкмор.
"Има някои генетични фактори, които повишават затлъстяването, но парадоксално намаляват метаболитния риск - това е свързано с мястото, където се съхранява мастната тъкан, директно под кожата е по-добре, отколкото около органите или особено в черния дроб.
Екипът погледна данните от британската био банка от повече от 500 000 души на възраст между 37 и 73 години. Те използваха сканиране с магнитен резонанс за талията на тези хора, за да съответстват на това, къде съхраняват допълнителни мазнини, дали показват признаци на диабет тип 2 , инфаркт и риск от инсулт.

Те открили 14 генетични вариации или промени в ДНК молекулата, свързани с по-висок ИТМ (индекс на телесна маса), но с по-нисък риск от диабет, понижаване на кръвното налягане и по-нисък риск от сърдечни заболявания. Изследването в списанието "Диабет" показа, че при натрупване на тегло хората, които носят тези генетични фактори, го съхраняват безопасно под кожата и по този начин имат по-малко мазнини в основните си органи, като черния дроб, панкреаса и бъбреците.
"Има много хора с наднормено тегло или затлъстяване, които не носят очакваните рискове от метаболитна болест, свързани с по-висок ИТМ", казва д-р Хание Ягьоткар от Медицинското училище в Ексетър. "Междувременно някои хора със слабо или нормално тегло развиват заболявания като диабет тип 2.
"Тъй като голяма част от много от популациите са с наднормено тегло или със затлъстяване, нашите открития ще помогнат да се разберат механизмите, които забавят или предпазват хората с наднормено тегло или затлъстяване от развитие на неблагоприятни метаболитни резултати, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания и хипертония".
"Данните за генома и абдоминалните магнитно-резонансни изображения показват, че в диабета е публикуван генетично определен благоприятен фенотип на адипозия, характеризиращ се с по-ниска ектопична мастна тъкан и по-нисък риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и хипертония".

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Диабет Иновации