NSVOK top banner

Вход

Екологичните асоциации с гени могат да дадат възможност за прецизната медицина

dnk okНовподход към генетичния анализ намира асоциации между факторите на околната среда и фармакогените - гени, свързани с отговора на хората на лекарства - блестящи идеи за нови изследвания в интерфейса на популационната генетика и медицината. Изводите бяха представени на годишната среща на Американското дружество по човешка генетика 2018 в Сан Диего, Калифорния.

"Хората са развили и използват фармацевтични лекарства в продължение на няколко столетия, но гените им функционират самостоятелно и взаимодействат с други фактори на околната среда много преди това", обясни автор Крис Гинуукс, доктор на университета в Колорадо Anschutz Medical Campus , Подобно на промените във физическата среда, лекарствата засягат микро-средата в тялото, което променя начина, по който функционират нейните клетки и гени. Това предполага, че гени с фармакогенно значение също могат да бъдат полезни при изучаването на по-широки взаимовръзки между генетиката и околната среда.
За да проучи различни фактори на околната среда, д-р Гинуукс, си сътрудничи с д-р Елена Сорокин, университет в Станфорд, която създаде геокододен ресурс с над 20 климатични, географски и екологични променливи, използвайки данни от НАСА за източници. Със сътрудници от целите щати те изследвали проби от архитектурата на популацията, използвайки изследване за геномиката и епидемиологията (PAGE), голяма инициатива за изясняване на ползата от изучаване на клинично и епидемиологично значимо вариране в 51 698 индивида от 99 глобални популации. В нов вид анализ те се наричат ​​Enviro-WAS (проучване за асоцииране на околната среда), изследователите са изследвали 19 690 фармакогенно-подходящи варианта за идентифициране на асоциирането между генотипите и 20-те променливи за околната среда.

Д-р Сорокин описва причините за изграждането на геокодирания ресурс и приложението му на PAGE. "Тази работа беше вдъхновена от предишни изследвания върху адаптацията на човека, съчетани с нашия интерес в извършването на мащабни проучвания на сдруженията в различни популации", каза тя. "Можем да използваме нашата богата база данни за околната среда, за да идентифицираме корелациите с генетичните варианти от глобално представителните популации в проучването PAGE".
Enviro-WAS идентифицира нови асоциации между някои генетични варианти и екологични зони и репликирани преди това известни асоциации между някои варианти и променливи на околната среда като географска ширина и височина. Геокодираният ресурс за данните за факторите на околната среда ще бъде на разположение на други изследователи, които да използват и да си сътрудничат, с надеждата да популяризират и усъвършенстват подхода Enviro-WAS и да направят по-нататъшно проучване на факторите на околната среда и геномиката.
"Ние вярваме, че тези асоциации могат да представляват интерес както за еволюционните, така и за медицинските генетици, тъй като този метод може да покаже как генът реагира на средата в историята", каза д-р Гинуукс,.
В допълнение, изучаването на разнообразна глобална популация позволява по-нататъшно изследване на различни фактори на околната среда и добавя към липсващата информация във фармакогеномиката. Такива изследвания могат да помогнат за справяне с неравномерното представяне в клиничната геномика.
"Данните за фармакогеномиката понастоящем имат силно пристрастие към хората с европейски произход и липсват познания за разнообразните популации", каза д-р Гинуукс,. "Тази извадка ни дава повече разнообразие и може да доведе до по-добре насочени лечения за подгрупите по света."

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост