NSVOK top banner

Вход

Нова микроплатформа разкрива естественото поведение на раковите клетки

cancer genes okНова платформа за клетъчни култури позволява на изследователите да наблюдават както никога до сега поведението на живи ракови клетки под микроскопа, което води до обяснения за отдавна известни характеристики на рака.

Лесната за производство платформа, разработена от изследователите в университета Хокайдо, предлага на микро-мащабни места за прикрепване на ракови клетки, които предизвикват невиждано досега поведение, което е от голямо значение за клиничните свойства на рака. Наблюдението на тези поведения хвърля светлина върху механизмите зад добре познатите свойства на рака на панкреаса, един от най-смъртоносните злокачествени тумори и може да доведе до идентифицирането на нови цели на лечението.
"Досега изследванията на рака или използват клетъчни култури, в които раковите клетки не се държат непременно естествено, или тъканни проби, които не позволяват наблюдения на живо" Така че има голяма пропаст в познанията ни за това как действително се държат раковите клетки " каза проф. Юкико Миятаке, който ръководи проучването и се фокусира върху механизмите за развитие на рака. За да преодолее тази празнота, тя се обедини с доцент Каори Курибаяши-Шигетоми, специалист по био-инженерство на микро-нано мащаб.

Заедно те създадоха нов субстрат на клетъчната култура от покрит стъклен плъзгач с гравирани острови . За здрави клетки това е просто достатъчно място, за да се прикрепи една или две от тях. Но когато изследователите ги зародиха с ракови клетки от панкреаса (въпреки че също опитаха други ракови клетки с подобни резултати) и ги инкубират за една нощ, клетките се самоорганизираха в микро-тумори, които можеха да се движат по един съгласуван начин, сякаш бяха един организъм , Прекурсорите на това се оказаха папиларни структури, при които се побират 4 или повече клетки чрез инвазия на клетките в клетката. Този процес, наречен ентоза, досега е известен само като стъпка в деградацията на клетките. Тук вградените клетки останаха живи и за тяхна изненада включването беше обратимо.
Когато лекуват микротуморите с широко използвания противораков агент Nocodazole, микро-туморът се дезинтегрира, но сега отделените клетки оцеляват. Освен това изследователите наблюдават микро-туморите " за заобикалящите ги мъртви клетки и ги поглъщат , като в процеса се освобождават химически маркери, характерни за мъртвите клетки. Тези маркери завършват на повърхностите на раковите клетки, вероятно ги прикриват и им позволяват да избегнат убийците на имунната система.
Стремейки се да намали причините за рак, Миятаке казва: "Надявам се тази лесна и евтина техника да намери широко разпространено приложение. Ако откритията, направени по време на тези първи наблюдения, са физиологично или патологично значими явления, много нови насоки могат да бъдат намерени за развитие на по-ефективни подходи за лечение на рак. "

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации