NSVOK top banner

Вход

Омбудсманът: Реформата трябва да постави пациента в центъра

manolova majaНационалният омбудсман Мая Манолова зави пред БТВ по повод смъртта на родилаката в Сливен, че Компетентните органи – Изпълнителна агенция Медицински одит и Районната здравна инспекция трябва веднага да се намесят, да извършат проверки ида установят причните за трагедията. „Трябва да бъде сезирана и прокуратурата да установи дали има престъпление – немърливоизпълнение на правно регламентирана дейност от страна на медицинския екип.
Това е втори случай за последните две седмици, каза още Манолова. „При мен в институцията получаваме много сигнали и жалби на пациенти, недоволни от оказаната им медицинска помощ.
Реформата в здравеопазването трябва да отчете един много важен критерий – мнението на пациента за оказаната им медицинска помощ. Сега пациентът не участва във вземането на решенията за здравната система и в оценката на лечебните заведения.

Според мен, каза националния омбудсман, пациентът трябва да участва в оценката на лечебните заведения. Дали това ще става с участие в рейтинг, в процеса на акредитация или по друг начин, трябва да се намери най-подходящото решение. Така само реформата може да постави пациента в центъра на системата.
Иначе си задаваме въпроса за какво се правят реформи и за какво се дават все повече пари. Искам Лекарския съюз също да се намеси и да се произнесе по този и по другите случаи и да даде своето мнение за случващото се, каза в заключение Мая Манолова.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост