NSVOK top banner

Вход

Д-р Холевич: Промените в медицинската експертиза ще лишат от подкрепа 200 000 души (аудио)

Holevich200Ако Наредбата за медицинската експертиза бъде приета в този ѝ вид, 200 000 души ще изпаднат извън системата, а всички други ще минат в по-долна група, с изключение на хората с най-тежки множествени увреждания. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР д-р Боряна Холевич от ТЕЛК-София. Днес НСТС ще заседава, като основна тема ще е проектът за промени в Наредбата за медицинската експертиза. Д-р Холевич обаче подчерта, че това е същият проект за промени, който беше внесен преди време и разбуни духовете, а хората с увреждания заявиха готовност за протест. Тя е категорична, че проектът беше оттеглен и върнат същият.

„Два са много спорните моменти. Единият е в т.нар. приложение 2. Ако досега човек, който има повече от едно заболяване, по съответна формула се изчисляваше крайният процент, вземайки предвид всичките му заболявания, сега ще се взима предвид само едно – най-тежкото заболяване, което носи най-висок процент. Около 200 000 души ще останат без никаква подкрепа. Това са хората, които сега имат 50 и малко над 50%. Друга огромна част, които сега са втора група – със 70 и над 70%, също ще отпаднат, а други ще останат в по-ниската група. Най-страшно е за хората с тежки множествени увреждания. Една част от тях ще загубят възможността да получат подкрепата чрез чужда помощ“, обясни тя.
Друго, което притеснява д-р Холевич в тази наредба, е освидетелстването само по документи. Тя подчерта, че едно и също увреждане при различните хора протича различно. По думите ѝ трябва да бъде видян човекът, когато се обсъжда неговата съдба.
Д-р Холевич посочи още, че са против това да се определя работоспособността на човек.
„Медицинската експертиза трябва да определя само противопоказаните условия на труд. Какво ще работи човек и дали ще работи, трябва да решава само и единствено човекът с увреждане. Никакви комисии не могат да му налагат и да му казват какво ще работи и какво не“, коментира тя.
Според д-р Холевич работодателите имат претенции без обаче да проявяват необходимата социална отговорност.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ТЕЛК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост