NSVOK top banner

Вход

Рисунки за здраве

pictures healthРисунки срещу глътка въздух. Младо момиче продава картините си, за да може със събраните средства да си позволи лечение в чужбина, съобщава Нова телевизия. 
За 20-годишната Десислава Кошова  обаче всяка глътка въздух е борба. Откакто се помни, животът й минава под сянката на кифосколиозата - вродена аномалия на гръбначния стълб и гръдния кош, която с всеки ден затяга в желязна хватка сърцето и белите й дробове.
„Какво ли не бих дала, вечер да мога да легна по гръб и да заспя спокойно. Какво ли би било да мога да се движа и дишам свободно? Не знам, но и не спрях да мечтая, да вярвам и да се моля, че някой ден ще разбера”, сподели Деси.
В мислите си Деси е била навсякъде – на борда на самолет, и в саваната, и в снежната гора. Когато иска да бъде на някое място, тя го рисува. Но в реалността животът й минава между четирите стени на семейния дом и залезите през прозореца. А сивото небе над София Деси мечтае да замени със залеза над Париж. 
Брат й Георги си спомня радостта, когато вижда малката си сестричка. Скоро след това става ясно, че бебето страда от гръбначно изкривяване. Лекарите съветват семейството да изчака с операцията, докато костната система заякне.

Лекарската професия е най-престижна

doc hosp privЛекарската професия е най-престижната у нас съобщава БТВ. Телевизията цитира проучване за рейтинга на професиите в страната.  Анкетата е проведена сред служителите на 80 фирми. Целта е да изследва мотивацията на хората при избор професия.
Проучването обхваща 16 професии, в които се усеща най-силен недостиг на кадри, от четири основни за икономиката сектора: „Машиностроене”, „Електротехника”, „Медицина” и  „Транспорт”
Оказва се, че при избора на работа, за младите по-голямо влияние оказва не заплатата, а социалните придобивки и статуса, който дава в обществото. Това е и причината професията лекар да води с рейтинг от близо 55%.
Най-непривлекателни за младите са професиите стругар, локомотивен машинист и оператор на медицинска техника.

Биомаркери в слюнката откриват болестта на Алцхаймер

dementia okУчените от Университета в Алберта са идентифицирали три биомаркера за откриване на леко когнитивно увреждане и болестта на Алцхаймер в проби от слюнка. Изследването има обещаващи резултати за приложение в клинична обстановка.

Изследователският екип съчетава опит в метаболомията в лицето на Лианнг Ли, професор в катедрата по химия, и в невродегенеративни разстройства в лицето на Роджър Диксън, професор в катедрата по психология. "Всички прогнози сочат към предстоящото и зашеметяващо глобално въздействие на невродегенеративните заболявания и деменция", казва Диксън за критичното значение на това изследване.
Ли и Диксън са изследвали слюнчените проби от три групи пациенти, тези с болестта на Алцхаймер, тези с леко когнитивно увреждане и тези с нормално познание. Използвайки мощен масов спектрометър, двойката изследва повече от 6 000 метаболита - съединения, които са част от метаболитните процеси на тялото ни - за да идентифицира всички промени или подписи между групите.

10% от бюджета за здравеопазване за психично здраве

psychiatryinbg 20181212На 12 декември тази година по инициатива на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), се проведе кръгла маса на тема: „Психиатрията в България – предизвикателства и перспективи“.
В дискусията участваха: д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазването; доц. д-р Христо Хинков – директор на НЦОЗА; доц. д-р Михаил Околийски – експерт към офиса на СЗО в България; представители на отговорните държавни институции, държавните психиатрични болници, центровете за психично здраве, съсловните организации в сферата на здравеопазването, професионални и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти.
Националният консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов представи на участниците във форума доклад на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА) от началото на м. ноември 2018 г., който съдържа основни препоръки за психиатричното обслужване в България. Eкспертите на ЕПА са посетили страната ни през месец юли т.г..

3D печатът предлага помощ на пациенти с артрит

3D Printer new OKАдаптивните помощни средства са скъпи. Производството на помощни средства, използващо евтини 3-D принтери, може да спести 94% за разходите за тези артикули.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че почти една четвърт от американското население живее с някакъв вид артрит. Ежедневните задачи - като отваряне на чекмеджета, завъртане на дръжките на вратите - могат да бъдат трудни, затова хората се обръщат към адаптивни средства. Много от тях са малки парчета пластмаса.
"Това никога не спира да ме учудва, за какво се продава малка по размер пластмаса", казва Джошуа Пиърс, професор по материалознание и инженерство в Мичиган Тех. "Всеки, който се нуждае от адаптивна помощ за артрит, трябва да го отпечата 3-D."
Пиърс е успях да направи пробив. Сега Пиърс е съавтор и изследовател на ново проучване, което анализира как 20 от триизмерните печатни адаптивни средства, които класът му отпечата, виждат огромни икономии на разходи и отговарят или подобряват стандартите за съществуващи продукти. Проучването е публикувано тази седмица в списание Geriatrics и съавтор на научна асистентка Никол Галъп и ортопедичната хирург Дженифър Лоу, която също е гостуващ учен в Мичиган Тех.
Възрастни с артрит и други ревматични заболявания печелят по-малко от средното, но все още харчат повече за медицински разходи, средно около 12% от средния доход на семейството. За да заредите, адаптивните помощни средства, които може да им се наложи да купят, за да им помогнат да издърпат чорапи, да държат четказа зъби, да плетат, да придърпват ципове, да отрежат храна и много други ежедневни задачи са скъпи.
Адаптивните средства варират от евтинa отварачка за отваряне на консерви за $ 5.99, до разделители за хапчета за $ 23.75 и на държач за телефон за 49.99 долара. При триизмерния печат тези разходи могат да достигнат до 45 цента за отварачка, 1,27 долара за разделяне на хапчета и 79 цента плюс гумена лента за задържане на телефона.