Надзорниците не чули, не разбрали, ни лук яли, ни лук мирисали

bojchevПредставители на Надзорния съвет на здравната каса не били информирани за задълженията на НЗОК към чуждите здравни каси. Това каза пред "По света и у нас" Андрей Дамянов от Националната пациентска организация, който представлява пациентите в Надзорния съвет на касата. Боян Бойчев, също член на Надзорния съвет, но от квотата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, коментира че е за него е необяснимо искането на управителя за актуализация на бюджета.

Проф. Плочев: Безотговорно е да се мълчи за проблема с дефицита в бюджета

plИскана оставка, заплаха за разправа и дефицит за над 270 милиона лева - в сюжета от тези дни участват шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев и здравният министър Кирил Ананиев. Поканихме и двете страни. В студиото на "Още от деня" дойде г-н Плочев. От Здравното министрество обясниха, че каквото са имали да казват - са казали, и че казусът ще го решава Народното събрание. Днес парламентарната група на ГЕРБ разгледа случая. Проф. Плочев обясни, че е считал, че е прав и е искал да направи нещо полезно. Той каза, че Здравната каса е конструирана така, че име изключителен компонент на демагогия.

НЗОК дължи 123 млн. лв. и на български болници, които също са европейски болници (аудио)

1508412140 sk nbПоскаха оставката на шефа на Здравната каса, той отказа. Интригата се завъртя и отново става дума за пари. По темата в студиото на „Кой говори“ по Дарик говорят Десислава Николова, журналист от "Капитал", д-р Николай Болтаджиев, собственик на частна болница и председател на Сдружението на частните болници, и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Може ли да бъде подреден бюджетният хаос в НЗОК?

Untitled20Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, коментира скандалите в здравеопазването в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Той заяви, че фактът, че има задължения към чуждестранни фондове не е новина и се е знаел и когато се е приемал бюджетът на здравната каса.
"В края на 2017 официалната информация бе за 260 млн. лв. задължения, сега са 270 млн. лв., а в бюджета за 2018 по това перо са предвидени 73 млн. лв. Очевидно е, че 200 млн. лв. не достигат. Не е нещо, което се е случило през януари, било е известно и есента. Големият въпрос е защо не са предвидени такива средства в бюджета", посочи той.

Ананиев: Проф. Плочев излъга 6 пъти

anВ петък Ананиев поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. 
В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да подава оставка. 
Здравният министър разказа, че след като е разбрал за писмото на Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

Цветанов: Не мога да кажа дали Плочев ще запази поста си

cvetanovТова каза заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю по БТВ. Не знам кой е заплашвал професор Плочев, но подходът му е неадекватен. Народното събрание не може да променя бюджета. Той се променя от Министерския съвет. Има две писма от професор Плочев - едното до Министерския съвет, а другото до Парламента. Според Цветанов двете писма са много различни. Преди Парламента тези въпроси трябваше да се обсъдят в правителството. Проф. Плочев е голям професионалист, но няма административен капацитет. Той е дестабилизиращ фактор. Действията на Плочев са политическа провокация. За това до него стои приятелят му Славчо Велков.

Рестрикции и в НРД 2018 ограничават достъпа до лечение, за да се икономисват средства (видео)

НБПредседателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев коментира в студиото на Европа сутрин по Телевизия Европа как да се промени финансирането на здравната ни система и задължително ли е НЗОК да бъде демонополизирана.
„Министърът трябва да прави не финансова, а здравна политика“, посочи той.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»