Понеделник, Август 19, 2019

farawayПравителството обеща допълнителни субсидии за общинските болници. Разбира се нито договор за Европейския съюз, нито нашата Конституция позволяват да се изплащат субсидии на търговски дружества, още повече пък според собствеността им. Забраната да се субсидират търговски дружества е въведена, за да се защити честната конкуренция, от която най-голяма полза имат потребителите, в нашия случай пациентите. Конституцията от друга страна издига в принцип еднаквото третиране на всички физически и юридически лица и създаването на еднакви условия за стопанска дейност.
Обещаното от Правителството субсидиране на общинските болници, някак трябва да заобиколи Конституцията и Договора за Европейския съюз. На помощ на кабинета тук идва механизмът за отдалеченост и труднодостъпност. Приема се, че е допустимо нарушение на правилата за конкуренция, ако по този начин се осигурява достъп на населението до жизнено важни услуги или продукти.
Следвайки тази логика, Министерството на здравеопазването е изготвило такъв списък на болници, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони. Отваряйки списъка виждаме в него 64 многопрофилни общински болници – кажи речи всички с няколко изключения.

Там е например болницата в Асеновград, който се намира на 10 км от Пловдив, там е болницата в Казанлък, която се намира в географския център на България, там са болниците в Ихтиман, Самоков, Своге, Елин Пелин и Етрополе, които се намират на един хвърлей място от София, там са болниците в Дупница, Севлиево и Сандански,Карнобат, Нова загора -градове намиращи се на магистрални пътища и пр.
В същия списък са и болниците в Белоградчик, Дулово, Тутракан, Ардино, Трявна, Мадан, Златоград и др., които наистина са в труднодостъпни райони.
Е как може да се третират като отдалечени и едните и другите?
Всъщност зависи от гледната точка. Например, ако живееш в Тутракан, болниците в Асеновград, Сандански и Самоков ти се явяват отдалечени и обратното.
Интересен е и един друг поглед към тези неща. Както стана дума, Правителството няма право да разделя търговските дружества, според собствеността им. Обаче вижте сега какво се получава по методиката. В Дупница например има две болници – една общинска и една частна. Според методиката за субсидиране общинската е „отдалечена и труднодостъпна”, а частната не е. Е как става така, че от две болници, намиращи се в един и същи град и отстоящи една от друга на не повече от 800 метра по права линия, едната е отдалечена, а другата не е ?
Кого заблуждаваме, освен себе си? Кому и защо са нужни тези хватки, за да се заобиколи закона?
Вместо, това не е ли по-добре да се оставят нещата да се развиват по нормалния пазарен механизъм на основата на търсенето и предлагането на медицинска помощ?
Така хем потребителите ще са доволни, хем няма да се налага на едни да се правят на маймуни, а на други да се правят, че не го виждат.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Трудно ходещ · преди 5 месеца
    Е ми в Дупница обяснението е лесно. Едната болница вероятно е на трудно достъпно място защото асфалта до нея е на дупки. Тротоара не е по стандарт “Граф Игнатиев”. Вероятно има и локви. Е как да се добере болен човек до там?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up