Сряда, Септември 18, 2019

darik decho dechevГенералният проблем на здравната системата е, че има несъвпадение между здравния пакет и средствата, с които трябва да се плати, казва управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в "Седмицата" на Дарик.
"Здравеопазването в България е скъпоструващо, неефективно и с високи доплащанията.
Той посочи, че през 2002 г. в България е имало 17 000 отчетени случая на инсулти, а през 2018 г. - 52 000. "Това е три пъти в повече при положение, че през 2002 г. сме били поне с 1 млн. души повече.
"Българинът в никакъв случай не боледува повече, отколкото боледуват други. Но голямата разлика е, че българинът не се лекува така, заяви той. .
"За 2019 г. средствата са повече, но не позволяват всеки, който има нужда от направление, да го получи, защото не е възможно да удовлетворим всяко едно искане на пациент - да отиде да се прегледа при кардиолог, при уролог, при невролог и т.н. и за това да получи направление", посочи д-р Дечев.
Според него обаче българското общество не е готово да дава повече пари за здравеопазване. "Обществото няма против да дава милиарди за лотарийни билети например, но не иска да дава за здраве по някаква причина", каза още той.
Д-р Дечев поиска част от цената на кутиите с цигари да постъпва в този НЗОК. В България се пушат по 3 млн. кутии цигари на ден. По 50 стотинки да се отделят от тях, това са 1,5 млн. лв. на ден допълнителни средства, което прави по 500 млн. лв. на година само от цигарите", обясни той.
Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up