Неделя, Юли 05, 2020

G NachevПроф. Генчо Начев, директор на столичната болница "Св. Екатерина", коментира в студиото на "Здравей, България" по Nova TV, че всяка година парите за здраве се увеличават и все не стигат, което означава, че те не се използват ефективно. По думите му, за да се определи какви суми трябва да се отпускат за здраве, първо трябва да се уточни реалната стойност на различните медицински услуги.
"В момента тя не се знае. Знае се колко отпуска касата, което в много случаи е под себестойността на тази услуга. И тогава вече ще има обсъждания", каза той като изтъкна, че лекарското съсловие също не е доволно от сегашното състояние на нещата.

Припомняме, че след серия обществени обсъждания ресорният министър Кирил Ананиев представи двата най-вероятни сценария за това как и колко ще плащаме за лечението си.
Първият предвижда въвеждането на допълнителната вноска от 12 лева. Тя ще е под формата на здравна застраховка. В този случай здравната каса, към която ще продължим да плащаме вноски, ще дава до 700 лева за здравето ни, а всичко над тази цена ще се покрива от затраховката.
Вторият възможен сценарий е цялостна демонополизация на здравната каса. Това означава, че тя ще може да се конкурира със здравноосигурителните фондове, а пациентите сами да избират къде да внасят парите си.
"Ако погледнете цивилизована Европа, там е така. Там има болници, в които се доплаща за услуги и избор на професори. Има и болници, които са със социално значение, в които общината или държавата влага допълнителни средства, за да осигури лечението на хората, които не могат да си доплатят", обясни проф. Начев във връзка с втория сценарий.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up