Петък, Юли 03, 2020

bgonair april2018Много българи продължават да не плащат здравни осигуровки. Приетите преди две години допълнителни наказателни мерки срещу тях не са променили с нищо ситуацията. Темата беше дискутирана в сутрешния блок на телевизия България он еър. Данните от края на 2017 г. показват, че 719 хиляди българи нямат здравна осигуровка, става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Лало Кирилов. По информация на ГРАО на задължително здравно осигуряване подлежат 8 млн. и 380 хил. души у нас, пояснява Горанов.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването не е съгласен с изнесените данни от финансовия министър:
"8 милиона и 300 хиляди са българите с гражданска регистрация в страната. 6 млн. и 100 хил. са осигурените. Тоест, 2 млн. и 200 хил. не са здравно осигурени", посочи Кацаров. По думите му Владислав Горанов сваля цифрата до 719 хил., изключвайки от осигуряването 1,5 млн. души, които смята, че не живеят в България. "Но той прави това не на базата на обективни данни, а на социологическо проучване. Питали са хиляда души, направили са извадка и са преценили, че 1,5 млн. души са в чужбина. Ако тези два милиона души се осигуряват средно на 500 лева, то в бюджета на НЗОК биха постъпили с 1 милиард лева повече, отколкото е сега.
Бившият здравен министър Радослав Гайдарски заяви в "България сутрин", че цифрата от 700 хил. не е много, дори вижда напредък. "По наше време неосигурените бяха 2 милиона", подчерта той.
Председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов също коментира темата в студиото на телевизията, като подчерта, че тази дискусия е многопластова и трудно може да се стигне "от изведената сега информация до абсолютната истина".
"Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки", констатира Адемов.
Целия разговор във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up