Сряда, Август 05, 2020

Проглушиха ни ушите, че парите в бюджета на НЗОК за 2017 година са повече от 2016. Един след друг Бойко Борисов, Владислав Горанов, Петър Москов и кой moneyли не от управляващите ни съобщиха, че „здравеопазването е приоритет”, че „парите на НЗОК са с 247 милиона повече”, че сега "както никога до сега касата ще купи повече услуги и пациентите ще са по-доволни".


Ако всичко това е така, то би трябвало лимитите на болниците да с по-високи от тези през 2016. Ама не са. Първоначално д-р Шарков каза, че са разпределили парите за 2017 по 1/12 от пари за 2016. При това не отчетените дейности, а платените. Само за декември, ако си спомняте с 15% по-малко платени от отчетени. Оказа се, че и това не било вярно. В подписаните поредни анекси с лимити болниците получават по-ниски лимити дори от 1/12 от миналогодишните плащания. Друг е въпроса защо се подписват лимити за 3 месеца, след като по закона касата трябва да ги разпредели за 12 месеца, а не за 3. 
Прилича на оная приказка за магарето дето таман го научили да не яде и то взело че умряло ... от глад. В нашия случай болниците няма да умрат. Може да умрат пациенти които не могат да си плащат. На кой му пука за тях.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up