Понеделник, Август 03, 2020

Само 4 комисии ще решават кой да се лекува с новите лекарства за хроничен вирусен хепатит С, според приетите от НС на НЗОК moneyпромени. Броят им се намалява от сега съществуващите 13. Целта според д-р Бойко Пенков, който е заместник министър на здравеопазването, е по-добра преценка на лечението. Пациентите се опасяват, че целта на е да се забави отпускането на лекарствата и да се намали броя на получаващите съвременно лечение.
Д-р Пенков съобщи, че лечението на един болен с новите медикаменти излиза около 50 000 лева.

Според д-р Елена Тотева, главен експерт в НЗОК стойността на лечението на един пациент е около 100 000 лева.
Общо 440 са болните с диагноза хроничен вирусен хепатит С, които чакат за издаване на протоколи и отпускане на безплатни лекарства. Според посочените от д-р Пенков и д-р Тотева числа, това би струвало между 20 и 40 милиона лева на НЗОК.
За сравнение България плаща по 9.6 милиона лева месечно лихви за руския реактор в Белене. До сега са изминали три месеца от решението на Арбитражния съд. Простата сметка показва, че страната ни вече е похарчила само за лихви за ненужно оборудване пари, колкото струва лечението на всички болни от хепатит С. До края на годината, страната ни ще натрупа задължение от лихвите към Русия, които са повече от всички разходи за лекарства на НЗОК.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up