Вторник, Септември 29, 2020
БЛС не приема текстовете в НРД, предложени от НЗОК

Зам.-председателят на съсловната организация коментира на извънреден брифинг, че  Български лекарски съюз не приема предложените от НЗОК промени в текстовете по чл. 49 от НРД.  Д-р Николай Брънзалов допълни, че  текстовете ще ограничат достъпа на хронично болните  в терапията им и ще въведат допълнителна административна тежест за общопрактикуващите лекари, които изписват терапията.

„Ние настояваме, пациентите да получават три хапчета, а не три монопродукта. В реимбурсната листа съществуват и т.нар. фиксирани комбинации, при които в едно хапче има два или три продукта, които синергично действат по-добре на пациента. Въпреки това и те могат да се окажат недостатъчни и терапията трябва да се допълва и с други групи медикаменти. Нашето настояване е този член от НРД да не бъде променян. Единствено трябва да се упомене към него, че трябва да се спазва Наредба 4, която е написана перфектно и е по-висш административен документ с цел да се избегнат различните тълкувания от различните РЗОК, които влошават работата на моите колеги, а на всичкото отгоре и са глобявани неправомерно“, уточни д-р Брънзалов.
Д-р Бръназов заяви, че предложените текстове ще затруднят лекари и пациенти.
„Промяната с предложените текстове  ще  усложни и самото изписване на лекарствата. Затова искаме изчистен текст, за да не се наложи пациентите да идват на 28-мия ден за едно лекарство, на 30-ия, на 40-ия, на 50-ия. Това просто ще ги откаже да се лекуват, тъй като за тях ще бъде невъзможно да получават рецептата за терапията си с едно идване, а на лекаря ще бъде много трудно да я изпише“, заяви д-р Брънзалов и допълни:
 „Отново искам да кажа специално за колегите общопрактикуващи лекари, че това е проект за НРД, работи се по тези текстове, аз самият не съм съгласен, не съм подписал протокол в този му вид и се предлага от отсрещната страна“, поясни д-р Брънзалов.
Зам.-председателят на БЛС заяви, че проблемът е сериозен, водят се интензивни разговори за неговото решаване и се надява в близките дни да бъде отстранен.
Д-р Брънзалов нарече „недомислица“ друго предложение в НРД, а именно членовете, които ограничават възможността, когато човек отиде на лекар за някакво заболяване да му се направи и профилактичен преглед. „Категорично БЛС не сме съгласни. Хората, които работят – между 18 и 65 години по принцип ни посещават за здравен проблем. Те не идват за профилактичен преглед. В този вариант НРД ще ограничи тези хора да бъдат профилактирани. А профилактиката е най-важната част от целия цикъл на лечение“,заяви д-р Брънзалов.


 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up