Вторник, Септември 29, 2020
Показаха НРД. Вижте новите цени!

На Интернет страницата на Българския лекарски съюз беше качен проект на НРД 2020-2022.
Новият НРД не се отличава съществено от стария. Остават както месечните лимити на болниците, така и лимитите по брой и вид на разкритите легла. Остават забраните за сключване на договори за нови дейности с лечебните заведения. Остава и чл. 343, според който касата плаща само за една дейност, независимо колко са извършени.

Направени са промени, свързани с преписването и отпускане на лекарствата и медицинските изделия в болничната и извънболничната помощ. Затяга се режима на плащане на лекарствата за лечение на онкологични заболявания. При прилагането на някои от тях, поради дозирането на килограм тегло или на кв. м. повърхност остават неизползвани количества. До сега НЗОК заплащаше след проверка цялото отпуснато количества. С новия НРД, касата вече ще заплаща само до 5% от остатъка на флакона.
Направен е опит да се предефинира какво включва Клиничната пътека, като прави впечатление, че в цената ѝ фигурира само диетично хранене. Това означава, че за пациентите, които са на обща диета, болницата ще може да иска доплащане за храна.
Публикуваният проект не съдържа цени и обеми, които вероятно ще се появят, след като Надзорният съвет на НЗОК ги утвърди едностранно, което се очаква да стане в утрешния ден.
БЛС неофициално разпространи вариант на цени, с който Право&Здраве разполага. Можете да ги изтеглите от тук.


Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up