Събота, Май 30, 2020
Медицинските сестри искат да участват в обсъждането на Националния рамков договор

Мирен протест на медицински сестри се проведе днес в София в близост до Националната здравно-осигурителна каса. Сестрите настояваха да участват в подписването на Националния рамков договор, за достойно заплащане и достъпно здравеопазване. По закон Здравната каса води тези преговори с лекарския съюз за медицинските дейности и със зъболекарския съюз за денталните дейности
Те проведоха среща с управителя на Касата д-р Дечо Дечев, след което съобщиха :


„Бяхме пред Здравната каса. Внесохме там едно писмо с искания. Имаме желание за участие в обсъждането на Националния рамков договор. Той се договаря само и единствено от лекари, няма представители на всички останали съсловни организации и професии. А ние сме участници в самата здравна система“.
Протестът в София се подкрепя и от медицински сестри от цялата страна, категорична е организаторката Мая Илиева. Пред медиите тя каза още: Единственото, което протестиращите са разбрали, е, че д-р Дечев няма правомощия, с които да им съдейства. Той обаче ги е насочил към надзора на Здравната каса, откъдето биха могли да ги поканят да присъстват на договарянето.
Исканията на медсестрите са в рамковия договор да се фиксират минимални основни заплати и доплащания, а също да се въведат изисквания за броя на медицинските специалисти, които ще обслужват пациентите.
Източник: БНР; БТВ

 

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up