Събота, Август 08, 2020

Отчетите за последните 3 месеца, които министерството на здравеопазването публикува сочат, че държавните лечебници отделят от 12 до 74% от общите си разходи за заплати на персонала. Става ясно още, че по-голямата част от държавните болници харчат над половината от приходите си за трудови възнаграждения.
Справката се формира от инфрмация, предоставена от 66 болници, с над 50% държавно участие. В 46 от тях разходите за заплати са между 50 и 74%.

Най-голяма част от парите си - 74% дават за заплати в Специализираната болница за рехабилитация в Марикостиново, последвана от болницата за рехабилитация по вътрешни болести в Мездра и МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник , която отделя 69% от приходите си.

pari22В „Пирогов" дават 58% от приходите си за заплати за персонала, а в болницата по ендокринология „проф. Иван Пенчев" – 68%, в МБАЛНП "Св. Наум" и в Майчин дом – 63%.

Над 50% заделят и в белодробната болница "Св. София", детската болница "Проф. Иван Митев", в "Света Анна" и др.

, като МБАЛ "Проф. д-р П.Стоянов" в Ловеч - 68%, МБАЛ Бургас – 64%, МБАЛ Блгоевград - 55%, „Св. Анна" – Варна 52%, МБАЛ "Д-р Братан Шукеров", Смолян" – 60%, МБАЛ "Рахила Ангелова" , Перник - 69%.

Най-малко за персонал отделя инфекциозната болница „Проф. Иван Киров" в столицата - 12%.
Приблизително толкова – 15% от парите си дава за възнаграждения Болницата по хематология в София, „Св. Екатерина" е с 28%,
а „Александровска" – 41%.

Здравният министър Кирил Ананиев представи през юни методика за формиране на разходите за персонал в болниците.
По нея лечебните заведения трябва да отделят най-малко 50 на сто от приходите си за заплати.

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up