Понеделник, Ноември 30, 2020

В началото на 2018 година избухна скандал по повод писмо на тогавашния управител на НЗОК, проф. Камен Плочев до Народното събрание, в което се иска допълнителна субсидия за погасяване на задължения към фондове в ЕС общо в размер на 271.2 млн. от които 133 милиона от тях са в просрочие. Заради изнесената информация и твърдейки, че не е вярна министър Ананиев поиска оставката на Плочев и след няколко месечно заболяване и намеса на премиера Борисов я получи.
В последствие проверката установи, че изнесената от Плочев информация е вярна. Нещо повече, тя е била известна 6 месеца по-рано и обсъждана в НС на НЗОК(когато Управител е все още д-р Глинка Комитов, а Председател на НС на НЗОК бъдещият министър Ананиев), но въпреки това не е предвидена в бюджета за следващата година.

По повод на скандала през март 2018 заместник министъра на здравеопазването и Председател на НС на НЗОК Жени Начева заявява, че Гафовете са правени от няколко оперативни ръководства през 2015 и 2016 година. Начева тогава обясни, че се предвижда от просрочените 133 млн. лв. през 2018 година да се изплатят 73 млн. лв. Ще бъдат наложени административни санкции, като за това се очакват предложения от управителя на НЗОК, допълни още тя. Не е известно дали такива наказания са били наложени и на кого.
В Годишния финансов отчет на НЗОК за 2018 година се вижда, че задълженията на касата към фондове от ЕС не са намалели. Напротив има леко увеличение.
Общо задълженията към чуждестранни болници към 31.12.2018 са в размер на 285 822 141 лева. Просрочените задължения са в размер на 135 288 959 милиона лева.
Тези задължения произтичат от правото на български граждани да получат лечение в страни членки на Европейския съюз. Обезщетенията в натура се дължат съгласно Регламент 883/2004 и Регламент 987/2009. По силата на същите регламенти към 31 декември 2018 година НЗОК има вземания за общо 7 милиона и 257 хиляди лева.
През 2016 и 2017 г. се появи информация, че на около 600 българи е отказано да бъдат лекувани в други страни членки на ЕС или им е искано авансово плащане заради огромните дългове на НЗОК. Сегашният Управител на касата Д-р Дечо Дечев отрече тази информация.
Според бившия Управител на НЗОК д-р Димитър Петров задълженията на НЗОК в момента са над 400 милиона лева, защото към дълговете към фондове в ЕС трябва да се прибавят и задълженията към български болници за така наречената надлимитна дейност в размер на над 130 милиона лева.
Съгласно подписаният анекс към НРД, през септември НЗОК и БЛС трябва да направят оценка на изпълнението на бюджета за 2019 година и ако е необходимо а направят корекции на разходите за края на годината. Данните за първите 6 сочат остатък от 18 милиона лева за болниците, който заедно с парите от резерва може да надхвърли 150 милиона лева в края на годината. Очакванията на лекарите са да се стигне до съгласие за увеличение на цените на Клинчите пътеки.
Задълженията на касата, обаче могат да попречат както на това намерение, така и на подобни очаквания към бюджета за 2020 година.


 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up