Неделя, Септември 20, 2020

Дискусията за демонополизацията на задължителното здравно осигуряване предизвика въпроси за това колко ще струва администрирането на системата и опасения, че фондовете ще имат повече административни разходи, отколкото има НЗОК, бидейки единствен осигурител.
Точно 30 милиона 664 038 лева са планираните разходи за заплати на служителите на НЗОК за 2019 година. Щатните бройки са 2267, като половината от тях са държавни служители. През месец май, са заети 2087.
2 милиона и 405 хиляди лева са предвидени за допълнителни възнаграждения по граждански договори, облекло и обезщетения.
8 милиона и 231 хиляди лева НЗОК ще плати на НОИ, като осигуровки от работодател за наетите лица.

Извън заплатите, издръжката на институцията ни струва още 12 милиона и 140 хиляди лева. Общо разходите за администриране на НЗОК за 2019 година са 53 милиона и 443 хиляди лева.
Много или малко е това? Много или малко са щатните служители?
Трудно е да се каже, защото нямаме никаква аналогична структура за сравнение.
Ако сравним със субсидията на Българската национална телевизия (67 милиона лева) и Българското национално радио (44 милиона лева), разходите за администриране на НЗОК не изглеждат много. От друга страна 53 милиона лева са си немалка сума, както ида го погледнеш.
Дали след демонополизацията, фондовете ще харчат повече от НЗОК за администрация? Дали НЗОК ще запази същите разходи и след демонополизацията?
По-важният въпрос е друг. Каква е ефективността на другите разходи, тези които се плащат за прегледи, изследвания, болнични лечение и лекарства. Общата сума на здравноосигурителни плащания за 2019 година е 4,3 милиарда лева. Подобряването на ефективността на тези разходи само с един процент ще даде резултат от 43 милиона лева, почти колкото всички разходи за администриране на НЗОК. А тук резервите наистина са големи.


 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up