Вторник, Юни 02, 2020

С тези думи казани пред БТВ, Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев отхвърли, предлагания от министър Ананиев нов здравен модел. В понеделник в НДК, министерството на здравеопазването организира кръгла маса, на която ще представи концепция за демонополизация на здравното осигуряване, според която здравната каса ще се конкурира с други здравни фондове за парите на зравноосигурените лица.
Като основен аргумент на несъгласието си д-р Дечев изтъкна това, че парите остават същите, но ще се разпределят през повече фондове. Според него, така средствата, разходвани за здраве ще станат по-малко, а целта на министъра трябвало да е парите да станата повече.

Управителят на касата също изрази опасение, че при демонополизация, касата не би могла да се конкурира с другите фондове, защото те щели да имат печалба, а касата нямала право на печалба.
Самата НЗОК имала нужда от реформа. Било необходимо да се намали броя на регионалните каси, а персонала да се пренасочи в дейности, които осъществяват контрол над разходите.
Цялото интервю можете да видите във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up