Сряда, Юни 03, 2020

по време на вчерашния блиц-контрол в парламентарната здравна комисия, депутата от ГЕРБ д-р Красимир Събев поиска отночнение относно измененията на цените за  медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.
В отговор министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че общото увеличение на средствата за финансиране по Наредба 3 е 11 млн. лв.

 

 parinema 2

„Разпределението им е следното:
за  лечение на пациенти с туберкулоза и неспецифични белодробни болести – 1,5 млн. лв.,
за лечение на пациенти с психични заболявания – 2,5 млн. лв
за пациенти, преминали през спешните отделения – 5 млн. лв.
и за лечебните заведения в отдалечените и труднодостъпни райони – увеличението е с 2 млн. лв., които ще бъдат предоставени на 65 лечебни заведения“,

Министърът подчерта, че увеличаването на цените за дейности по Наредба 3 касае на първо място лечението на пациенти с туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, като то е най-голямо при лечението на деца – от 87 лв. на леглоден на 107,90 лв. или ръста е от 25,9%.

„На второ място – за лечение на пациенти с психични заболявания. Увеличението за всички дейности е от 16 до 24% в зависимост от нивото на компетентност на отделението или клиниката. За осигуряване на медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през отделенията без да са хоспитализирани. Тук увеличението е с 46,7%“, каза министърът.

Общественото обсъждане на Наредбата приключва на 13 юни, а новите цени ще влязат в сила едновременно с новите цени на клиничните пътеки от Анекса към НРД.

 Източник: Zdrave.net

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up