Сряда, Септември 18, 2019
Махат лимита на детската болница в София. А на другите?

Отпада ограничението за легла по клиники в детската болница „Проф. д-р Иван Митев“, заради което преди седмица медиците протестираха и настояваха за увеличаване на цените на клиничните пътеки.
Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева обясни:
„Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница в широк аспект, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист. Ако има проблем със заплащането на дейността и определените от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и лимити, ръководителят на лечебното заведение може да заяви необходимост от увеличаване на тези стойности и параметри“.
Лимитите за брой легла са въведени с НРД, който е подзаконов нормативен акт. В интервюто ѝ за БНР министър Начева казва ни повече ни по-малко от това, че Надзорният съвет е решил да не се прилага закона по отношение на детската болница.
Ние имаме няколко въпроса:

Има ли право НС на НЗОК да решава спрямо кой се прилага закона и спрямо кой не?
Ако отговорът е, че имат право, тогава питаме:
След като лимитът се маха, ще се плати ли изработената през последните три години надлимитна дейност на тази болница? А на останалите болници?
Защо лимитите за легла няма да се прилагат за детската болница в София, но ще се прилагат за всички други детски клиники и отделения в страната? Не са ли всички равни пред закона?
Трябва ли другите детски структури да протестират за да отпаднат и техните лимити?
Ако НС на НЗОК внезапно реши, че за лечението на деца е по-добре да няма лимити, защо за лечението на възрастни е по-добре да има? Не сме ли всички равни пред закона?
Питаме, макар да знаем, че никой измежду Галя Димитрова - Изпълнителен директор на НАП, д-р Бойко Пенков - Министерство на здравеопазването
Росица Велкова - Министерство на финансите, д-р Иван Кокалов – КНСБ, Теодор Василев - КТ "Подкрепа", Григор Димитров – БСК, Оля Василева - КРИБ
адв. Пламен Таушанов – БАЗП няма да отговори. Ще останат свити зад гърба на Жени Начева.
Мълчанието също е отговор.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up