Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни

bojko borisov„На срещата при премиера обсъдихме мерки за подобряване финансирането на здравеопазването и одобряване оценката на труда на медицинския персонал”, заяви здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов днес, предаде БГНЕС.
„С Наредба 3 на МЗ е определен механизмът на финансиране и ние ще го спазваме. Някои клинични пътеки с години не са променяни като финансиране. Заедно с БЛС ни предстои работа, за да преценим кои пътеки ще бъдат увеличени и с колко, добави Ананиев. МЗ е готово с определяне на индивидуалните работни заплати. 99% сме подкрепени, на финалната права сме да приключим работата и по тази методика, надявам се да бъдем готови и преди 15 май, уточни здравният министър. Тази методика цели справедливо недискриминационно разпределение на разходите за медицински персонал, каза още Ананиев. От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки”, добави министърът.
На срещата е присъствал Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров и директорите на няколко държавни болници.

Каква е истинската причина за срещата? В момента и дните около празниците няма формален повод за среща на такова високо ниво. Нито обсъждането на цената на клиничните пътеки, нито методиката за субсидиране на държавните и общински болници, нито методиката за формиране на заплати, са тема на Премиера.
Анекс към НРД беше подписан само преди няколко месеца и тогава всички го обявиха за голям успех. Защо няколко месеца по-късно се обсъждат нови цени, без тази тема да е била поставяна на обществена дискусия през последния месец?
Ако се вгледаме внимателно в думите ще видим, че посланието на министър Ананиев е насочено към медицинските сестри – методиката за заплатите, методиката за субсидиране и цените на клиничните пътеки са реплика на исканията на медицинските сестри за по-високи заплати, а поводът това да се обяви точно сега, по всичко личи е насрочения за 15 май национален протест на медицинските професионалисти от цялата страна. Службите вероятно са докладвали на Премиера, че очакват мащабен протест. Страхът от този протест и заплахата от протест към здравното министерство, да се превърне в протест към Правителството е накарал Борисов да свика спешна среща, на която да се вземат решение за противодействие. Това обяснява и присъствието на директори на няколко големи държавни болници, които нямат работа там, защото са обект, а не субекти на управлението.
Събитията до сега показаха, че властта има основания да се страхува. Протестът на медицинските сестри само на пръв поглед изглежда стихиен. Мащабът му, въпреки съпротивата не само на кабинета, но и на казионните организации, говори за сериозна подготовка. Насрочването на протеста само десетина дни преди изборите за Европейски парламент и въпреки обещанието на кабинета за допълнителни 50 милиона лева за заплати, също говори за нещо повече от синдикална инициатива.
Освен страх, днешната среща показва и че кабинетът не е наясно нито с кого си има работа, нито какво да предприеме. Ако 50 милиона лева не спряха протеста, как се очаква абстрактният ангажимент за по-високи цени на клиничните пътеки да помогне? Борисов бърка болниците с РПУ-та, ако си мисли, че директорите им да спрат протестиращите.
Борисов явно не разбира, а изглежда и няма кой от обикалящите го душеприказчици да му обясни, че здравната системата се нуждае от реформи. Правителството и МЗ загубиха две години в дискусии и увъртания без конкретен резултат. Загубеното политическо време не може да се върне. Изглежда, че вече и изпитаната управленска техника с оставка на министъра не може да свърши работа.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up