Събота, Декември 14, 2019

Ananiev usmivka"Заплатите на медицинските сестри могат да бъдат увеличавани постепенно, в рамките на няколко години, както беше направено със заплатите на учителите, а засега са направени първите стъпки". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след днешното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазването, в рамките на което се проведе месечният блиц-контрол. По думите на министъра първото и най-важно условие е да се разбере какъв точно е недостигът в момента. „Няма две болници, в които да съвпадат началните заплати."

Кирил Ананиев подчерта, че иска да се запознае в детайли със ситуацията, след което ще излезе със заключения и предложения пред Министерския съвет, за да може да се вземе решение на това ниво. По неговите думи, това е ангажиментът, който е поел пред протестиращите медицински сестри и държи да го спази в обещания 20-дневен срок.

Mинистърът информира депутатите, че на всички РЗИ са изпратени конкретни указания и искане да бъде предоставена информация за възнагражденията по категории труд, професии и видове възнаграждения – основни, допълнителни, нощни, дежурства, извънредни и други, получавани от персонала на лечебните заведения на територията на съответните РЗИ.

„Целта е да получим пълна картина и след като направим анализ, да установим какъв е точният дефицит, за да бъдат достигнати определените начални основни заплати в колективния трудов договор“, каза министър Ананиев в отговор на въпросите на народните редставители от ДПС доц. Джевдет Чакъров и д-р Нигяр Джафер.

„За мен най-големият проблем, в системата на здравеопазването е намаляването на броя на медицинските сестри. В Европа ние сме на едно от последните места, след нас е само Гърция. Има огромна необходимост от увеличение на медицинските сестри, но този проблем е свързан с необходимостта от увеличение на заплатите.

Разбирам, че със заплатите от 580, 600 дори и 700 лв. трудно би могла една сестра да работи само на едно място.Това означава, че ние ги принуждаваме да работят на няколко места. Те прекалено се уморяват, потиснати са. Това го усетих и по време на срещата, която направихме миналата седмица“, призна министърът.

Той допълни, че е имал разговар с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и е получил уверение от него, че ще бъдат увеличени със 150 бройките за прием в учебните заведения по специалонстта „медицинска сестра“.

Министър Ананиев се спря и на другата точка от исканията на медицинските сестри, на която те, по думите му, очевидно държат много – премахването на търговския характер на лечебните заведения.

„Този въпрос е свързан с бъдещия модел на финансиране на здравноосигурителната система. По време на дебатите от доста места поставиха въпроса този вариант на промяна на модела - чрез премахване на търговския характер на лечебните заведения и той ще бъде един от основните разглеждани по време на втория етап от разговорите, които ще продължат в скоро време“, каза министърът.

Министърът припомни, че възнагражденията на професионалистите по здравни грижи в общинските и в областните болници, ще бъдат увеличени със средствата, отпуснати през бюджета на Министерството на здравеопазването с решение на правителството. Така 18,5 млн. лв. са предвидени за 71 общински болници, като критерии за разпределението са труднодостъпността или отдалечеността на лечебното заведение, броя на обслужваното население и броя на преминалите пациенти през 2018 г.

В МЗ са взели предвид и два други показателя – обема на приходите на съответните общински болници от МЗ и от Националната здравноосигурителна каса, както и относителния дял на разходите за персонал. Така болниците са били разделени на 4 групи – с приходи 1,25 млн.лв.; 2,5 млн.лв.; 5 млн.лв. и над 5 млн.лв. Същото рзделение – на 4 групи, е било приложено и по другия критерий – процент на разходите за персонал – 80%, 70%, 60% и под 60% от общите приходи.

По този начин са определени конкретните размери на средствата, които ще получи всяко лечебно заведение, с което екипът на министър Ананиев е запознал Сдружението на общинските болници.

Помолен да коментира въпроса за намесата на общините, министър Ананиев подчерта, че те могат да подпомагат болниците единствено чрез инвестиции и нямат право да им предоставят средства за заплати, защото това би било държавна помощ.

Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up