Понеделник, Юни 17, 2019

obshinska bolnica 2„Почти всички общински съвети отделят средства за болниците, но стигаме до един парадокс, но тъй като общинските болници са търговски дружества, а ние нямаме законово основание да отделяме средства за издръжката им, защото става дума за държавна помощ, а това е забранено от закона. Ангажиментът ни е да поддържаме сградния фонд, нещо което правим“. 

Това заяви пред програма „Хоризонт“ на БНР , каза Донка Михайлова, заместник-председател на Националното сдружение на общините и кмет на Троян по повод поредните сигнали за тежко финансово състояние на общинските лечебни заведения.

По нейните думи проблемът е в целия сектор

общинско здравеопазване, а не в конкретна болница. В същото време тя припомни, че на практика става дума за 2 милиона български граждани, които получават достъп до здравеопазване и лечение в тях.

Помолен да коментира ситуацията д-р Иван Кокалов – председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването - ФСЗ и член на Надзорния съвет на НЗОК заяви, че от над 20 години те настояват за промяна в начина на регистрация на болниците, който да позволи ограниченият ресурс на касата, формиран здрваноосигурителните вноски, да се използва за лечение, а не за формиране на печалба.

„Първото, което трябва да се направи, е тези болници да не бъдат търговски дружества. Второ, без помощта на държавата и на общината тези болници няма как да оцелеят“, каза той и добави, че трябва да се намери начин да бъде осигурена тази помощ.

Д-р Кокалов изрази мнение, че сме в плен на догми и административни пречки, които трябва да бъдат преодолявани.
„Някой трябва да седне и да осигури конституционното право на тези българи на здравна помощ, а не да се оправдава с правила, че това не можело, онова не можело“, каза той, като припомни също, че законите се правят в Народното събрание.

По неговите думи тези лечебни заведения се намират в омагьосан кръг – малки приходи заради ограничения брой клинични пътеки и липсата на специалисти, ниски заплати, постоянно текучество на персонала и средна възраст на сестрите над 60 години.
На свой ред Донка Михайлова подчерта, че при общинските болници непрекъснато се появяват прецеденти, които са сериозен проблем в дейността.

„От 1 февруари отново се връща проблем, който миналата година договорихме с ръководството на НЗОК… Въведено бе изискване, че хоспитализираните лица за всяко отделение, за всеки един ден, не може да надвишават броя легла, които се финансират от Здравната каса“, посочи тя и обясни, че ако отделението е пълно, а трябва да бъде настанен нов пациент – примерно с грип, законът задължава приемането на спешни случаи, но престоят му няма да бъде финансиран от НЗОК, защото ще е в друго отделение.

Д-р Кокалов репликира, че посоченият казус не е верен, тъй като при грипни или други епидемия се допускат изключения и касата без проблем заплаща тези хоспитализации.

„Взетото решение е поради факта, че се отчитат болни, които са лекувани едва ли не в коридора на болницата“, каза той и обясни, че то е прието „за да не се краде от средствата, образно казано.

Всяка болница е длъжна да обяви леглата, които ползва. Тя може да има и повече легла и да каже, че няколко легла от друго отделение ще бъдат ползвани за спешни случаи. Тогава те са резерв.“, обясни той.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up