Събота, Декември 14, 2019

dechoВ интервю за предаването „Още от деня“, управителят на зравната каса Дечо Дечев обвини „политическата класа” за генералния проблем на здравното осигуряване, който според него е „несъвпадение между обема на дейностите, които е определила политическата класа и средствата, с които трябва да се заплатят тези дейности.”
Дечев обвини здравния министър Ананиев и предшествениците му в популизъм. „Министърът определя пакета от дейности, които трябва да се заплащат чрез парите, които са в Касата и във времето, поради ред популистки причини, този пакет непрекъснато се е увеличавал, като в него са включвани дейности, които са много скъпи“, коментира Дечев.
Той даде пример с роботизираната хирургия. Според него тогава, когато едно нещо се плаща 10 пъти по-скъпо отколкото е друго и този, който ще изпълнява дейността, ще вземе 8000 лв. вместо да вземе 800 лв. „Поради това апетита за такива дейности непрекъснато нараства, а финансирането за тях не е с това темпо. От там се получава и диспропорцията между средства и обема от дейности“, каза още Дечев.


Дечев се обяви срещу частните лечебни заведения. Той припомни, че единствената реформа, която е правена до момента в сектора, е през 2000 година. До 2000 година всички лечебни заведения бяха бюджетни. Нямаше частни. Тоест тяхната функция беше единствено медицинска. С течение на времето, когато се промени моделът, приходите на тези болници започнаха да се формират от обема на дейността и броя, която те предоставят. Тя започна да се заплаща. Постепенно в лекарите се насади политиката, че колкото повече се отчита дейност, толкова повече техните приходи ще бъдат по-добри.
„Залитнахме много в посока търговия след 2000 година”. Дечев обяви срещу частните болници - „Няма нито една частна болница, която да е създадена да решава медицински потребности. Те са създадени за да печелят. За това НЗОК трябва да плаща само на държавните и общинските болници, а който иска може да ходи в частните болници, но да си плаща.”
Дечев даде да се разбере, че не е доволен от политиците и няма подкрепата на здравния министър. Политиците трябва да решат дали да приемат предложението му или „здравеопазването да остане в същия хаос“.
Цялото интервю във видеото:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 10 месеца
  Не е добър симптом тази атака към частния сектор.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 10 месеца
  Дечев, като върнеш осигуровките на хората внесени от 1999 тогава те ще имат пари да си плащат в частните болници!
  Ясно?
  1 400 000 000 лева от нашите осигуровки бяха прибрани от С.Дянков уж да крепят т.нар. "фискален" резерв.
  Защо мълчите за тях?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 10 месеца
  Я, пионката на ДПС подава някакви сигналчета.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Емилия Иванова · преди 10 месеца
  Браво на д-р Дечев! Вярно е мнението което спадели! По- гголямата част от гилдията споделя казаното от него! Частните кабинети и болници да не сключват договар с НЗОК.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 10 месеца
  Ми тя и Токуда е един вид частна ,какво значи ,че не решава проблеми ли ? Здравеопазването в 350 милионна Америка също е частно ,представяте ли си подобни изказвания там ?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  expert-o · преди 10 месеца
  Още един семашковец се пръкна.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up