Четвъртък, Декември 05, 2019

Ananiev usmivkaМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев е бил сред най-питаните министри във времето за парламентарен контрол в рамките на петата сесия на Народното събрание. Това сочи справка, изготвена от парламентарния пресцентър и дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове” на Народното събрание и публикувана на сайта на българския парламент.
За периода на сесията от 1 септември до края на декември той заема пета позиция с 30 отговора на депутатски въпроси.

Пред него са министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с 68 отговора, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с 67, министърът на околната среда и водите Нено Димов с 34 и министърът на вътрешните работи Младен Маринов с 32 отговора на депутатски въпроси и питания.
Най-активни в парламентарния контрол с въпроси и питания към здравния министър са били депутатите от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов, доц. Георги Йорданов, Георги Гьоков, проф. Анелия Клисарова и д-р Валентина Александрова, както и народните представители от ДПС д-р Нигяр Джафер и д-р Хасан Адемов.
Общо през 2018 година Народното събрание е приело 146 закона и 138 решения, сочат още данните от справката. От нея става ясно, че по време на петата сесия парламентът е приел 55 закона и 59 решения. Сред тях е и Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г. През неговите преходни и заключителни разпоредби се прокараха фундаментали промени в трите основни закона, регулиращи функционирането на системата – Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване, а така също и в 15 други закона. Броени дни след като ЗБНЗОК бе приет, група депутати от „БСП за България“ внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от ЗБНЗОК.
По време на петата сесия на Народното събрание бе внесен, гласуван и отхвърлен и вот на недоверие към правителството за провежданата от него политика в сферата на здравеопазването. Вотът бе отхвърлен с гласовете на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и Политическа партия „Воля“, а „за“ гласуваха народните представители от „БСП за България“ и ДПС. Изходът от парламентария дебат здравният министър Кирил Ананиев коментира с думите :“Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи“.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up