Петък, Септември 20, 2019

Ananiev usmivkaВ интервю за БТВ, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че Правителствена болница ще се преобразува в Национална детска болница. Болницата ще бъде изцяло само за прием и лечение на деца. Оценката на кабинета е, че това е най-ефективното решение и ще струва много по-малко пари, отколкото строежа на нова болница. В болницата ще бъдат разкрити възможно най-голям брой отделения, а където е необходимо ще се привлекат специалисти от други столични болници и отделения. Болница „Лозенец” е едно лечебно заведение, което се намира в една прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. Знаете, че това е един прекрасен парк с добра инфраструктура”, посочи Ананиев. Болничното заведение разполага с около 220 легла.

За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са необходими двойно повече. Предвижда се и изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата.
Министърът обяви, че слуховете за проблеми със следването на студентите от Софийския университет са изцяло неверни и подвеждащи. Студентите ще продължат обучението си както и до сега, а министъра и ректора на софийския университет има готовност да предложи допълнителни възможности, ако е необходимо.На въпрос на водещата дали проф. Любомир Спасов ще бъде директор и на новата детска болница, министър Ананиев отговори категорично, че той няма повече да бъде директор на лечебното заведение. Министърът съобщи още, че има информация за финансови нарушения в болницата. Разпоредена е проверка, която в момента се извършва от Агенция държавна финансова инспекция. Все още тече финансовият одит, но по първоначална информация финансовото състояние на болничното заведение не е добро. Дългове са за над 30 млн. лева и поети ангажименти за над 60 млн. лева, а има и забавяне на заплатите. Дали Спасов ще остане декан на факултета зависи само от ръководството на университета.
За дискусиите около новия здравен модел, министърът заяви, че са постъпили нови предложения. Едно от тях е за френския модел, а друго за холандския. Обсъжданията ще продължат, дотогава, докато не се постигне широко съгласие за реформа.

Още във видеото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up