Събота, Декември 14, 2019

kirovНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари изпрати до работните групи на МЗ становище, в което се казва, че „настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпал своите възможности и има много резерви при една по-добра организация на здравната система, включително и по-ефективен контрол в нея, както и при една подобрена структура и събираемост на осигурителните вноски. Осигуряването на основен пакет здравни услуги, гарантиран от НЗОК, е най-подходящият за нашата реалност механизъм за постигане на сигурност за здравето на хората и социална справедливост. Доброволното допълнително застраховане остава подходящ допълващ механизъм за постигане на пълноценна медицинска грижа, базирана на по-добро финансиране на здравните услуги.”
От сдружението смятат, че предложените от министерството на здравеопазването модели няма да подобрят системата на здравеопазване:

„Създаването на няколко каси, т.е. демонополизацията на НЗОК (съгласно единият предложен от МЗ модел) на практика ще доведе до увеличаване на разходите без да се постигне очакваната събираемост на вноските. Тези, които и в момента не внасят здравноосигурителните си вноски ще продължат да не ги внасят. Освен това такъв осигурителен модел ще увеличи административната тежест за лекарите, тъй като те ще трябва да се отчитат на няколко каси и да бъдат контролирани от същите тези каси. Това може единствено да влоши работата на лечебните заведения.
Другата идея за 12 лева застраховка, без отчитане на застрахователния риск, е несъвместима със запазване на принципа на солидарността, което е цел на представената от МЗ промяна.
Не е разумно и е далеч от постигането на желания социален консенсус повторното облагане на редовните платци. Не става ясно в представените от МЗ модели кой ще покрива задължителното допълнително здравно осигуряване на децата и хората в пенсионна възраст. Ако това ще бъде държавата, в пълния размер ли ще става осигуряването или пак ще са на 50%, както е сега.
Финансовите средства явно не достигат понастоящем и след като се разходват близо 8 милиарда, а през здравното осигуряване се гарантират малко над 4 милиарда, разликата по някакъв начин трябва да се компенсира, ако искаме да се избегнат доплащанията от хората. Важно е да се отбележи, че новите модели на МЗ и най-вече вторият, който има по-голяма популярност, не гарантират такъв приход. Разликата е близо 3 милиарда лева, а сумата, за която се говори в този модел е три пъти по-малка: от посочения втори модел се очакват през втория стълб, от индивидуалните вноски, които са в размер на 12 лева, да постъпят около 864 милиона лева, което е доста под липсващите около 3 милиарда лева. От друга страна обаче тази цифра е почти 2% от здравноосигурителните плащания, които за 2019 г. са предвидени от Националната здравноосигурителна каса.”

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up