Четвъртък, Декември 05, 2019

S Katsarov 25.10Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да се закрият, а дейността им да се поеме от здравната каса. С 490 милиона лева ще се увеличат парите на касата за следващата година. Промените са включени в новия бюджет на НЗОК. Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира в студиото на "Денят ON AIR", че във фонда за лечение на деца е имало много скандали, а последната промяна е просто технически въпрос и дори според него не може да се нарече реформа, защото не е важно коя администрация ще издаде формуляра за лечението на нуждаещите се деца.

"Важно е правилата, по които се издават. Те не се променят в случая. Правилата кой има право да получи лечение са същите, единствено ще има един директор с 8 души персонал по-малко. Това е разликата", категоричен беше д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.
Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването каза също, че не може да се каже сега дали децата ще бъдат по-добре или по-лошо обслужвани.
Той коментира и повечето отпуснати пари за НЗОК в следващия бюджет и сподели своето мнение, че това не значи, че трябва да очакваме някаква промяна.
"Организацията на здравната система остава същата, идеите за реформи на този етап са на ниво идеи. Няма големи основания да очакваме радикална промяна", категоричен беше той.
По думите на д-р Кацаров проблемите в здравеопазването не са въпрос на контрол на работата, а е въпрос на преценка за какво да се дават парите и по колко, и за какво имат нужда хората.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Др · преди 1 години
    Защо частни кабинети неработещи с касата ще се прелицензират по правила приети от надзора на касата.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Др · преди 1 години
    Каква е тази идиотия с прелицензирането и докога “ реформата” им ще е от джоба на лекарите.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up