Неделя, Декември 15, 2019

Надзорният съвет на НЗОК взе решение да наруши Закона за здравното осигуряване и Наредба 10. Според наредбата всеки производител на лекарства дава ruleoflawминимум 10% отстъпка на НЗОК. В противен случай, касата не заплаща за това лекарство.
На 17 януари НС а НЗОК решава, че законът няма да се прилага за четири лекарства и касата ще ги плаща и без отстъпка. Решението засяга конкретни лекарства на конкретни производители.

То не се отнася до аналогичните продукти на други производители. За тях изискването за 10% отстъпка си остава.
Надзорниците са се опитали да обяснят това безобразие с нещо, като мотиви. В тях четем, че ако не се наруши закона, може да се:
увеличат разходите на касата
увеличат разходите на болниците
стигне до социално напрежение.
С тези „мотиви” надзорниците на касата биха могли да разпределят по между си всички пари за здравно осигуряване.
Почти сигурно е, че в случая е налице престъпен състав. Най-малкото има нарушение на закона и облагодетелстване на трети лица. Дали и други са се облагодетелствали, могат да кажат прокурорите, могат и да разследват, ако искат.
Няма съмнение, че изискванията на чл. 45 на ЗЗО и чл. 21 на Наредба 10 са недомислени и това бе ясно още при приемането им. Добър или лош обаче, законът трябва да се спазва. Когато си наясно, че законът е лош, правилния начин е да го промениш. Още по-добре е да мислиш преди да го приемеш. Иначе за какво има закон? Ако НЗОК може безнаказано да нарушава закона, защо всеки друг да не може?
Накрая, какво значи „по целесъобразност”? Може ли „общественият интерес”  да надделява над правовата държава. Може, но тогава държавата не е правова. А мислехме, че тази дискусия е останала в миналото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up