Четвъртък, Декември 12, 2019

Предлагаме на вниманието Ви, част от поседната дискусия на Надзорния съвет на НЗОК. В нея надзорниците обсъждат какво да правят с лекарствата на 3 drugsфармацевтични компании, които отказват да дадат въведената с Наредба № 10 задължителна отстъпка на касата.
В един момент възниква спор, може ли НЗОК да нарушава закона или не. Вижте сами как се реши спора:


ЦВЕТЕЛИНА ДЕШКОВА(служител на НЗОК) дава идеята: След проведено задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарствени продукти за 8 от продуктите се установи, че се предлага отстъпка под минималната. За два от тези лекарствени продукти има алтернатива, така че няма да е фатално,  ако спре заплащането им, но за останалите 6, те са продукти за терапия при онкологични заболявания при деца и поради тази причина сме посочили в материала, подготвен за Надзора, че би било добре по целесъобразност да се вземе решение да продължат да се заплащат при отстъпките, които са посочени.
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ(КНСБ) задава резонния въпрос: Имаме ли право съгласно Наредба 10 да правим това?  
ЦВЕТЕЛИНА ДЕШКОВА: Наредба 10 не регламентира такова нещо
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: Ние имаме ли право?
ЦВЕТЕЛИНА ДЕШКОВА: Казвам ви, че нямаме такова право. Но в случай, че спре заплащането на тези 6 онкопродукта за деца ще се премине към таргетна терапия, която би била значително по-скъпа.
ПРОФ. Д-Р КРАСИМИР ГИГОВ(КРИБ): Може ли юристите да вземат отношение по този въпрос.
ИВАНКА КРЪСТЕВА(Подуправител на НЗОК) съобщава, че законът вече бил нарушаван: Ние сме юристи и двете. Миналата година имахме такава криза точно по това време, защото тези лекарствени продукти са без аналог и скочиха срещу нас и срещу Наредбата цялото съсловие на лекари с аргументите, че тези деца на първо място ще останат  без тази терапия и на второ място другата терапия ще струва много по-скъпо на Националната здравноосигурителна каса. И тогава допуснахме изключение...
Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ е склонен пак да го наруши: Щом е без алтернатива...
ИВАНКА КРЪСТЕВА: Няма аналог тази терапия.
Д-Р ВЕЛИЧКА СТАМЕНОВА: Освен за деца това е терапия и в схемите за възрастни. Проблемът повече стои за децата, защото за тях няма таргетна терапия.
ИВАНКА КРЪСТЕВА: А възрастните могат да минат на таргетна терапия, но тя ще е по-скъпа.
ПРОФ. Д-Р КРАСИМИР ГИГОВ логично пита: Става въпрос, цитирам – допуска се нарушение на законовата уредба, като не е ясно дали това е в правомощията на Надзорния съвет.
ПЛАМЕН ТАУШАНОВ констатира: Те са записали, че е в нарушение.
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: Но се казва, че няма заместител. Ако не се съгласим на тази отстъпка ги лишаваме от това лекарство, защото то няма заместител. За другите е лесно. Единственото предложение е дали можем ние още веднъж да ги поканим и да опитаме...
ЦВЕТЕЛИНА ДЕШКОВА: Ние ги канихме не еднократно.
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: Те какво ще спечелят, ако ние се откажем – нищо. Те разчитат на това. Дайте да опитаме още веднъж. Ние се водим от закона, ние не можем да нарушим закона.
ИВАНКА КРЪСТЕВА: Те казват, че ще изтеглят лекарствения продукт от пазара в България.
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: С какво ще го компенсират? Недейте така.
ИВАНКА КРЪСТЕВА: Те са реално три ПРУ.
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ твърд за спазване на закона: Лично аз няма да гласувам нарушение на закона, затова предлагам да се опитаме да договорим, да кажем, че ние сме длъжни да спазим закона и е хубаво те да преосмислят становището си. В същото време трябва да говорим с министъра относно Наредбата и да кажем, че по целесъобразност ние не можем да взимаме решения. Не можем да кажем, че няма да се съобразим със закона, а ще вземем решение по целесъобразност. Целесъобразност няма. Законът е за всички.
ПРОФ. Д-Р КРАСИМИР ГИГОВ: Още едни път би трябвало да преговаряте. Министърът на здравеопазването, Агенцията по лекарствата биха могли да вземат отношение по въпроса. Не зависи само от нас. А иначе ще кажа, че по целесъобразност не е нормално да взимаме решение.  Целесъобразността се променя.  
ПЛАМЕН ТАУШАНОВ се сеща за нещо: Ние не взехме ли преди няколко Надзора за тези шест продукта, че одобряваме?
ИВАНКА КРЪСТЕВА се сеща също: Не сме. Аз оттеглих този материал, за да се проведе още едно договаряне. Оттеглих го.
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: Ние нямаме право да нарушаваме закона. Няма целесъобразност по закона.
БОЯН БОЙЧЕВ (АИКБ): Аз имам един въпрос към д-р Пенков. Наистина  тук имаме казус, когато в Позитивния лекарствен списък стои само един медикамент. До колко е възможно, когато се касае за лекарство без аналог да има някаква промяна на нормативната наредба от една страна стоят пациентите, а от другата страна е закона.
Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ предлага вместо нарушаване, заобикаляне на закона: Поредните разговори, ако не дадат някакъв ефект, безспорно считам, че не трябва да нарушаваме по никакъв начин разпоредбите действащи в държавата. Начинът, по който бихме могли да го направим е, ако касата не плаща това лекарство, то тогава бихме могли да включим стойността му в цената на клиничната пътека и самата болница да си го доставя. Просто правя предложение. Можем да решим само при тези диагнози и когато това се използва.
ПРОФ. Д-Р КРАСИМИР ГИГОВ: Да запишем в Наредба 10 за случаите, в които няма аналог да се направят изключения. Това е наредба на министъра.
Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: Може ли да задам въпроса по обратния начин. Има ли някой член на Надзорния съвет, който е съгласен да гласува по целесъобразност, а не по законосъобразност? В крайна сметка така излезе въпроса.
ТОМА ТОМОВ: Няма кой да го гласува това.
В крайна сметка, след като служителите на НЗОК не успяват да прекарат решение по целесъобразност, Надзорният съвет гласува ...... да се спазва закона.
По признанията на подуправителя на НЗОК, законът вече бил нарушаван. На някои фармацевтични компании вече е било разрешено да връщат по-малко на държавата от другите. Сиреч на лице е решение, с което се ощетява държавния бюджет, а се облагодетелства компанията. Наказателния кодекс казва следното за такива случаи:  Чл. 220. Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up