Понеделник, Декември 09, 2019
Д-р Дечев: Проблемите се замитат, а контролът не работи

В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващ екип. Идва момент, в който това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от заплащането, а потребителят има проблеми с качеството на това, което получава”. Това заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в ефира на „Здравей,България”.
„Някои участници в пазарния модел нямат място там. Категорично в него не успяха да се впишат общинските болници. Дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, също нямат място в този модел, но няма предложение за промяна”, смята той.

„Ако се прегледа бюджетът, е видно, че половината от увеличението отива за болнична помощ, около 130 млн. лева ще отидат за достъп до нови лекарства и до повишаване на ниво на реимбурсиране на такива, плащани в момента”, обясни Дечев.
„Експертният потенциал на хората от Касата, които контролират дейността, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат един, два или три стента. За това хората от Касата проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът се предоставя на експерти, които имат потенциал да преценят. На практика така постъпиха при случая в Пазарджик.
„Този начин на контрол работи. Проблемът е, че обективните доказателства дали нещо е изпълнено или не в огромна част от случаите зависят от активното участие на самия потребител. Навсякъде по света доходът на даден лекар зависи от броя на пациентите, които е прегледал. Препоръчва се искането на второ мнение, но то е за тези, които могат да си го позволят. Винаги се опира до пари”, обясни още д-р Дечев.

Кой е отговоренза взрива в Пирогов?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Валентин Ангелов · преди 9 дни
    Не са само Общински болници , има и частни *****и , като св.Панталеймон гр.Плевен.Нефрологиятя в тази болница на 100% е Бардак от който само се краде , и на практика липсва каквото и да е лечение , както и манипулиране на изследванията.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up