Събота, Септември 21, 2019

Здравното министерство  определея като " несправедливи " заплатите на директорите в РЗОК и одобрява увеличение на заплатите на директорите. В проекта за промени на Закона за лекарствата в хуманната медицина е заложен нов размер на индивидуалното им основно месечно възнаграждение.През Закона за лекарствата в хуманната медицина  се прави препратка за изменения и в Закона за здравно осигуряване. НЗОК алармира за ниското заплащане, заради което висококвалифицирани служители напускат. 

В зависимост от професионалния опит заплатите на директорите на районните каси в момента варират между 900-3000 лв., съобщиха от НЗОК. При контрольорите обаче те са под 1000 лв., a остър глад има именно за такива специалисти. Срещу такoва заплащане обаче трудно се намират лекари, които да работят на тази длъжност, коментираха още от фонда.


Според проекта на МЗ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев има право да определи еднократно нова сума за основно възнаграждение на директорите на РЗОК в срок до три месеца след влизане в сила на предложените промени.

Тази сума обаче не трябва да надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен, в рамките на разходите за персонал по бюджета на НЗОК за съответната година, независимо от извършените или предстоящи увеличения, става ясно от мотивите на МЗ.

С промените се целят две неща. От една страна да се увеличат заплатите на директорите, а от друга да се премахне голямата ножица в заплащането между отделните началници. Същите тези проблеми отново важат не само за управителите на РЗОК, а и при служителите на по-ниски нива, категорични са от НЗОК. Затова и още при подписването на КТД между д-р Дечо Дечев и синдикатите, се даде заявка за необходимост от увеличение на заплатите в структурите на РЗОК и привличане на повече млади кадри.

Източник:Clinica.bg

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up